Bazı Google Drive kullanıcıları altı aylık dosyalarını kaybettiklerini bildiriyor

Sıradaki içerik:

Bazı Google Drive kullanıcıları altı aylık dosyalarını kaybettiklerini bildiriyor

e
sv

iOS 17’deki NameDrop bir gizlilik kabusu olmak zorunda değil – işte nasıl kontrol edeceğiniz

28 Kasım 2023 00:03

Apple’ın yeni NameDrop kişi paylaşım özelliği, sorunsuz kişi bilgisi paylaşımını mümkün kılacak kadar güçlü ancak paylaşım ayarlarınızı anlamadığınız ve yönetmediğiniz takdirde bir gizlilik kabusu da olabilir.

NameDrop… bu ayın başlarında iOS 17.1 ile birlikte kullanıma sunulduktan sonra, yeni özelliğe otomatik olarak güncellenen en iyi iPhone’ların kullanıcıları, sadece telefonlarını (ve watchOS 10.1 çalıştıran en iyi Apple Watch’ları) birbirlerine birkaç milimetre yakın tutarak iletişim bilgilerini paylaşma olanağına sahip oldular.

Ancak bu özelliğin gelmesinden sonraki haftalarda, ABD’deki yerel yetkililer bu iPhone’ları taşıyan gençlerin ebeveynlerine uyarılarda bulunmaya başladı. The Hill’de yer alan bir habere göre, Ohio polisi Facebook’ta şu notu yayınladı:
“EBEVEYNLER: Çocuğunuzun güvende kalmasına yardımcı olmak için telefonundaki bu ayarları değiştirmeyi unutmayın.”
Buradaki endişe, avcıların NameDrop’u kullanarak, sadece gencin telefonunun yanına bir telefon yerleştirerek, şüphelenmeyen gençlerin kişisel iletişim bilgilerini ele geçirebilmeleridir.
Elbette gerçek çok daha incelikli.

NameDrop nasıl güvenle kullanılır?
Doğal olarak, kişisel bilgilerinizi nasıl ve nerede paylaştığınız konusunda her zaman akıllı olmanın iyi bir fikir olduğunu düşünüyorum ve bu hem gençler hem de yetişkinler için geçerli. Bununla birlikte, NameDrop’ta iPhone iletişim bilgilerinizin açık izniniz olmadan gizlice toplanmasını neredeyse imkansız hale getiren bir dizi güvenlik önlemi zaten mevcut.

Her şeyden önce, aslında Apple’ın AirDrop yardımcı programının bir parçası olan NameDrop, AirDrop’un varsayılan paylaşım ayarlarını kullanıyor.

iOS 17.1’e güncellediğinizi varsayarsak, örneğin iPhone 15 Pro’nuzun ayarlarından Genel/AirDrop’a gidebilirsiniz. En üstte üç paylaşım seçeneği göreceksiniz:

-Alma Kapalı
-Yalnızca Kişiler
-10 dakika boyunca herkes

AirDrop ve sonuç olarak NameDrop, varsayılan olarak Yalnızca Kişiler’dir. Açıkçası bu, iPhone’unuzun kişi listesinde yer almayan birinin AirDrop ve NameDrop aracılığıyla size bağlanamayacağı anlamına geliyor.

Yeni NameDrop için belirgin bir kontrol olmadığını görmek sizi şaşırtabilir. Bunun nedeni, Apple dilinde NameDrop’un nasıl kullanılacağına dair oldukça basit bir açıklama olan ‘Aygıtları Bir Araya Getirme’ olarak da bilinmesidir. Varsayılan olarak açık olan geçişin açıklamasında Apple, “iPhone’unuzun üst kısmını başka bir iPhone’a yakın tutarak NameDrop ile numaraları kolayca değiştirin, fotoğraf paylaşın ve daha fazlasını yapın” diyor.

Gerçek şu ki, Aygıtları Bir Araya Getirme özelliği NameDrop’tan daha fazlasını yapıyor; AirDrop tarzı paylaşımı mümkün kılmak için birkaç milimetre aralıkla tutulan iki telefon arasında neredeyse anında bağlantı kurmak üzere NFC’yi (Yakın Alan İletişimi) kullanıyor.

İster fotoğraf paylaşmak için bu özelliği kullanın, ister yeni Kişi Posterlerini (fotoğrafınızı ve tüm özel iletişim bilgilerinizi içerebilen güzel kartlar) paylaşmak için NameDrop’u kullanın, gizliliğinizi korumanın anahtarı paylaşım kontrollerindedir.

Kişi ayarlarını yönetme
iOS 16.2’den önce, ‘Herkes’ seçeneğini seçerseniz, bu ayar süresiz olarak açık kalıyor ve telefonunuzun Bluetooth ve Wi-Fi yarıçapı içindeki herkes için bir AirDrop alıcısı olarak görünmesine neden oluyordu. Artık, telefonunuzu geçici olarak tüm paylaşımcılara açmak için bu ayarı seçseniz bile, 10 dakika sonra otomatik olarak Yalnızca Kişiler’e geri dönecektir.

Ayrıca, insanların telefonlarını sizinkinin yanına kısa süreliğine koyarak iletişim bilgilerinizi alabilecekleri fikrinin biraz abartılı olduğunu vurgulamak istedim. Telefonunuzu gözetimsiz bıraktığınızı (ki bırakmamalısınız), insanların iPhone’ları kafa kafaya konumlandırmayı hatırladığını ve kişi ayarlarının 10 dakika boyunca Herkes olarak ayarlandığını ve kişi hırsızının bu 10 dakikalık aralıkta ortaya çıkmayı başardığını varsayar.

Size tavsiyem basit. AirDrop ayarlarınızı inceleyin, kişi ayarlarınızı kontrol edin, NameDrop’u öğrenin ve belki de iOS 17.1 kullanan aile üyeleriniz ve yakın arkadaşlarınızla deneyin. NameDrop’u hiç kullanmak istemiyorsanız, ‘Aygıtları Bir Araya Getirme’ özelliğini kapatmayı düşünebilirsiniz.

Tüm bunlar yapıldığında, NameDrop’un sizin için bir veri ve gizlilik kabusuna dönüşmesi pek olası değildir.

 

Daha fazla haber için;

Spotify yakında kişiselleştirilmiş önerileri kapatmanıza izin verebilir

  • Site İçi Yorumlar

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

error: Content is protected !!