Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Huawei Türkiye’den Robben Zeng: 5G için hazırız
Windows, Microsoft tarafından PC’ler için geliştirilen bir işletim sistemidir. İlk kez 1983’te IBM marka bilgisayarlarda kullanılmak amacıyla MS-DOS üzerinde çalışan grafiksel kullanıcı arayüzü olarak piyasaya sürüldü. 1980’lerden günümüze çok büyük değişimler geçirmiş olan Windows zaman içerisinde kendi başına bir işletim sistemi olmuş, NT çekirdeğine geçmiş ve ortaya bugün işletim sistemi pazarının %90’ını kontrol eden bu işletim sistemi çıkmıştır. (Wikipedia)
Bu değişimi uzun yıllardan beri takip eden bir Windows kullanıcısı olarak ilk kez 1990 yılında Windows 3.0, 1993 yılında Windwos 3.1 ile tanışma imkanım oldu. Daha sonra sırasıyla çıkan tüm işletim sistemlerini bazen kurumsal kullanıcı olarak, bazen de kişisel kullanıcı olarak inceleme imkanlarına sahip oldum.
Microsoft’un her geçen gün çitayı yükselttiğine bizzat şahit oldum. Klasik tabirle “Mavi Ekran” hatalarından sistem kilitlenmelerine kadar bir çok sıkıntıya şahit oldum. Bu sıkıntıların yanında hayatımızı kolaylaştıran bir ivmenin sürekli çitayı yükselttiğine de şahit oldum.
En son olarak sizlerin de malumunuz Windows İşletim Sistemi çitasının en üst seviyesi ve en son aile ferdi olan Windows 10 ile tanışma imkanına sahip olan kullanıcılardanız artık. Artık karşımızda kararlı, minimum derece sorunsuz, kullanıcısına birçok yenilik ve kolaylık getiren bir işletim sistemi var.
Kısaca Windows kullanım geçmişini özetledikten sonra Microsoft’un Windows 10 ile hayatımıza kattığı yenilikler ve kolaylıklardan konular halinde bahsetmek istiyorum.
EDGE
İlk olarak Edge’den bahsetmek istiyorum. Project Spartan adı ile lanse edilen ve daha sonra Microsoft Edge olarak açıklanan bu işlevsel tarayıcının çıkışı ile İnternet Explorer’i tarihe gömülmüş durumda. Edge, Arayüz olarak İnternet Explorer’in o klasik görüntüsünden uzak daha modern bir tasarımla karşımıza çıkıyor. Microsoft Edge’de kendi içinde okuyucu, not alma ve paylaşma özellikleri ile hayatımıza büyük kolaylıklar sağlayacak gibi görünüyor. Klavye yada dijital kalemle not alma ve bunu sosyal ağınızla paylaşma gibi olanakları bulunan Edge’nin kendi yükselişine ivme katan en önemli özelliği de Windows 10 ile hayatımıza giren Dijital Asistan Cortana ile entegrasyonudur. Güvenlik noktasında da bir çok testten başarılı geçen Edge tarayıcılar arasında bizimde tercihlerimizin başında gelmektedir.
CORTANA
Windows Phone da hizmet veren dijital asistan Cortana henüz Türkçe desteği olmasa da bölgemizin dışında Windows 10 ile beraber kişisel bilgisayar ve tabletlerde kullanılmaya başlandı.
Cortana, sizin tercihlerinizi yapay zekası ile öğrenerek size gün içerisinde önemli hatırlatmalar sağlayan dijital bir asistan ve çalışma arkadaşınız olacak. Sesle ve yazı ile iletişim kuracağınız Cortana sayesinde işleriniz hafifleyecek gibi görünüyor.
XBOX LİVE VE YENİ XBOX OYUNLARI DA WİNDOWS 10’DA
Oyun severlerin heyecanını en üst seviyeye çıkaracak bu özellik sayesinde oyuncular oyun anlarını kaydedip bir biri ile paylaşabilecekler.
Dünyanın her yerinden milyonlarca oyuncuyu birbirine bağlayan Game DVR özelliği sayesinde oyun anlarını kaydedip arkadaşları ile paylaşabilecek.
Aynı zamanda oyuncular, mekan ve zaman önemli olmaksızın Xbox One konsollarından Windows 10 tabletlerine veya PC’lere oyunlarını aktararak kendi PC ‘lerinden veya tabletlerinden istedikleri an oyun oynayabiliyorlar.
SANAL MASAÜSTÜ
Sanal Masaüstü, Windows 10 da en çok kullandığım ve bana büyük kolaylıklar sağlayan bir özellik olarak ilk önce dikkatimi ve ilgimi çekmeyi başardı.
Sol altta bulunan arama ikonunun yanındaki sekmeye tıklayarak ya da Windows tuşu + Tab tuşlarına aynı anda basarak sanal masaüstleri oluşturabilir ya da var olanları silebilirsiniz.
ARKA PLANDA ÇALIŞAN UYGULAMALAR
Hangi uygulamaların siz onları kullanmıyorken bile bilgi alabileceğini, bildirim gönderebileceğini güncel kalacağını seçebileceğiniz bu özellik ile arka planda çalışan uygulamaların gereksiz enerji tüketimini engelleyebileceksiniz.
Klavyedeki Windows tuşu + I tuşlarına aynı anda basıldığında açılan “Ayarlar” ekranından “Gizlilik” seçilerek gidilecek ekrandaki “Arka Plan Uygulamaları” kısmında bu ayarları yapabilirsiniz.
TABLET MODU
Windows 10 ile Microsoft, bütün cihazlar için aynı platformun kullanılmasını sağlayan bir işletim sistemi olmayı başardı. Özellikle dokunmatik ekranlı cihazlar kullanıyorsanız sistemi zorlanmadan tablet moduna alabilirsiniz.
Yapmanız gereken çok basit ekranın sağ alt kısmında bulunan saat ve tarih göstergesinin yanında ki bildirim ikonuna tıklayarak açılan ekranda tablet moduna geçebilirsiniz.
WİNDOWS 10 GÜNCELLEME SERVİSİ
Windows 10’da güncelleme servisi bu zamana kadar çıkan Windows ürünlerinin güncelleme servisinden çok farklı. Güncelleme servisi, güncellemeleri daha önceden Windows güncelleme sunucularına bağlanıp yapıyordu. Windows 10’da ise, kendi lokal networkunuzda, daha önce güncelleme yapmış bir bilgisayardan ya da internet üzerinde ihtiyacımız olan güncellemeyi önceden yapmış başka bir bilgisayardan yapabilecek duruma getirildi.
BİLDİRİMLER
Windows 10 ‘da bulunan sağ alt köşedeki bildirim Merkezinde nelerin gösterileceğini ayarlayabilirsiniz. “Windows tuşu + I ” tuşlarına aynı anda basıldığında gelen ayarlar ekranında ” Sistem” seçildikten sonra ” Bildirimler ve Eylemler”, hızlı erişim ikonlarını, görev çubuğunda hangi ikonların olacağını, Sistem simgelerinin açılıp kapanmasını, Windows ile ilgili ip uçlarının gösterilip gösterilmeyeceği gibi bir çok bildirimle ilgili düzenleme yapabiliyorsunuz.
BAŞLAT MENÜSÜ
Windowsun uzun yıllardır olmazsa olmazı olan başlat menüsünün fonksiyonelliği Windows 8 ile Windows tuşuna devredilmişti. Windows 10da ise bu fonksiyonellik Windows tuşunun yanı sıra klasik başlat menüsünü modern görüntüsü ile birleştirilerek şık bir tasarıma imza atıldı.
Görev çubuğundaki düğmesini tıklayın. Sol tarafta en çok kullandığınız uygulamaları, yani Tüm uygulamalar listesini ve bilgisayarınızda Dosya Gezgini ve Ayarlar gibi başka konumlara gitmenize yarayan kısayollar işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracak.
WINDOWS UYGULAMA MAĞAZASI
Apple de App Store, Androidde Google Play Store gibi hizmet veren bu özellik ilk defa Windows 8 ile karşımıza çıktı. Windows platformunda bir çok video oyun ve uygulama için uğrayacağınız tek noktadır. İlk uygulamaya konulduğunda rakipleri kadar içeriği olmayan Windows’un Mağaza Uygulamasının artık rakiplerini aratmayacak derecede mobil tablet ve pc kategorilerinde uygulama zenginliği bulunuyor. En güzel yanı ise Windows 10 Mağazasından indirdiğiniz tüm uygulamalar Windows 10 yüklü tüm cihazlarınızda çalışıyor olmasıdır.
WINDOWS HELLO
Yoğun iş temponuzda ki zamana karşı yarışa birde kurumunuzun güvenlik politikaları da eklenince çok kısa sürede parola ekranı ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Birde buna uzun karakterli ve sağlam secure li parolanızda eklenince tekrar tekrar parola yazmak çok sıkıntı verici ve zaman alıcı bir hal almaktaydı.
İşte bu sıkıntı verici duruma yönelik oldukça başarılı ve kolaylık sağlayıcı bir uygulamadır Windows Hello.
Windows Hello, Windows 10 cihazlarınızda sadece bir bakış veya dokunuş ile oturum açmak için kullanabileceğiniz daha kişisel bir yoldur. Bir parola yazmak zorunda kalmadan kuruluş sınıfı güvenliğe sahip olacaksınız. İster Parmak İziniz ile ister Yüz Tanıma sistemi ile tek bakış veya tek dokunuşla daha pratik bir şekilde log on olmak artık sizin elinizde. Windows 10’un büyük kolaylık sağladığı bu özelliğinin ayarlarını ise Ayarlar ->Hesaplar -> Oturum açma seçenekleri bölümünde yapılandırabilirsiniz.
Yorum Yaz