Nvidia,süper hızlı bilgisayarlarından biri olan Eos’un kapılarını açtı

Sıradaki içerik:

Nvidia,süper hızlı bilgisayarlarından biri olan Eos’un kapılarını açtı

e
sv

Microsoft, Windows’a AMD’nin nöral işlemcileri için destek ekliyor

19 Şubat 2024 23:58

Microsoft, donanım hızlandırmalı yerel yapay zeka araçlarının yaklaşan yükselişi için hazırlanıyor ve ilk adımlar sıkıcı görünse de yine de önemlidir.

Evet, Görev Yöneticisi hakkında konuşacağım – bekleyin, gitmeyin! Biliyorum, pek de göz alıcı bir konu değil ama bu önemli bir gelişme. AMD, Microsoft ile birlikte çalışarak Windows’a en yeni nöral işlem birimleri (NPU) için destek ekleyeceğini duyurdu; özellikle AMD çipleri için Microsoft Hesaplama Sürücüsü Modeli’ni (MCDM) etkinleştirerek Görev Yöneticisi’nin CPU, GPU ve diğer bileşenleriniz için yaptığı gibi NPU kaynak kullanımını izlemesini sağlayacak.

Bu AMD için muhtemelen rahatlatıcı bir gelişme çünkü en büyük rakibi Intel, Team Red’in NPU pazarına ilk girmesine rağmen kendi yonga üstü NPU’ları için MCDM desteğine zaten sahip. AMD, Microsoft’u sinir işleme donanımının önemini kabul ettiği için övdü ve yerel bir NPU tarafından hızlandırılabilen yapay zeka kullanımının önümüzdeki yıllarda artacağını belirtti ve Microsoft’un “bilgisayarların artan karmaşıklığına ayak uydurma” çabalarını takdir etti.

Bu sizin için ne anlama geliyor?
AMD de dahil olmak üzere her büyük yonga üreticisi şu anda YZ kervanına katılmış durumda ve bu da cihazınızda YZ iş yüklerine güç sağlamak için özel donanım anlamına geliyor. ‘Yerel’ YZ, ChatGPT gibi şu anda mevcut olan bulut tabanlı YZ araçlarına göre daha hızlı işlem süreleri, sürekli internet bağlantısına gerek olmaması ve üstün kullanıcı güvenliği gibi birçok avantaja sahiptir; bu nedenle NPU’ların neden yeni altına hücum hedefi haline geldiğini anlamak zor değil.
Pratikte bu, bu özel yapay zeka çiplerini standart olarak içeren daha fazla dizüstü ve masaüstü bilgisayar (ve ayrıca telefonlar ve tabletler!) göreceğimiz anlamına geliyor. Microsoft’un AMD’nin NPU’larına yönelik yaklaşan entegrasyonu, özellikle yalnızca dizüstü bilgisayar işlemcileri olan yeni Ryzen 8040 serisi çipler içindir. İlk işlevsellik Görev Yöneticisi’nde NPU’yu izlemekle sınırlı olsa da, Windows’ta tam donanım hızlandırmalı yapay zekanın önünü açıyor.
Ancak sadece Görev Yöneticisi entegrasyonu bile iyi ve önemlidir – ve eğer Görev Yöneticisi kullanmıyorsanız, kullanmalısınız. Bilgisayarınızın ne kadar verimli çalıştığını takip etmek için paha biçilmez bir araçtır, sisteminizin tek bir bileşende darboğaz yaşayıp yaşamadığını veya belirli programları çalıştırırken güç tüketip tüketmediğini görmenizi sağlar; özellikle daha iyi pil ömrü için güç ayarlarını ince ayarlamak için kullanabilen dizüstü bilgisayar kullanıcıları için özellikle yararlı bir araçtır.

AMD’nin değerlendirmeme katıldığını görmekten memnuniyet duydum, bir sözcü kaynak tahsisi takibinin “özellikle son kullanıcıların belirli iş yüklerinin nerede çalıştığını kontrol ederek veya genel güç ayarlarını ayarlayarak pil ömrünü en üst düzeye çıkarmayı seçebilecekleri dizüstü bilgisayarlarda önemli olduğunu” söyledi. Dizüstü bilgisayarınızda bir NPU olmasa bile (şu anda çoğunda yok), Görev Yöneticisi pil ömründen en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olabilir.

Her halükarda, kendi yerleşik NPU’larına sahip en iyi dizüstü bilgisayarları görmemize muhtemelen sadece bir ya da iki yıl kaldı, bu nedenle Microsoft muhtemelen daha fazla ayak sürüyemezdi. AMD’nin blog yazısından bunun Windows 11’e özel bir güncelleme mi olduğu yoksa işletim sisteminin eski sürümleri için de geçerli olup olmayacağı tam olarak belli değil, ancak birincisi olması beni şaşırtmaz – bildiğimiz gibi Microsoft gerçekten güncelleme yapmanızı istiyor!

  • Site İçi Yorumlar

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

error: Content is protected !!