Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Yılın En İyi Youtube Kameraları
QLED nedir? Samsung’un kuantum nokta TV teknolojisi açıklandı. Samsung QLED TV’ler, büyük ölçüde geliştirilmiş renk ve kontrast getiriyor.
QLED, kuantum nokta ışık yayan diyot anlamına gelir. Basitçe söylemek gerekirse, bu, QLED TV’nin normal bir LED TV’ye benzediğidir. Ancak renkleri ve parlaklığı artıran bir kuantum nokta katmanına sahip olduğu anlamına gelir.
Gerçekten bilinmesi gereken en önemli şey, QLED’in bir tür LCD panel teknolojisi olduğudur. Onu ayıran kuantum nokta katmanı kulağa heyecan verici gelse de, temelde diğer birçok TV’den türden ziyade bir derece farkıdır.
Bunu söyledikten sonra, OLED ile arasındaki fark ortaya çıkıyor. Hangisinin sizin için doğru olduğunu bulmakta zorlanıyorsanız, ikisi arasındaki temel ayrımların ayrıntılı bir dökümünü veren eksiksiz bir OLED vs QLED kılavuzu var.
Kelimenin tam anlamıyla QLED, ‘kuantum nokta ışık yayan diyot’un kısaltmasıdır. Bu, ‘organik ışık yayan diyot’ anlamına gelen ve burada ayrıntısına girmeyeceğimiz rakip bir görüntüleme teknolojisi olan OLED ile karıştırılmamalıdır.
Peki, normal bir LCD televizyona kıyasla kuantum nokta ışık yayan diyot veya QLED ekran nedir?
Bu Samsung konsepti, temel olarak, şirketin son birkaç yıldır üzerinde çalıştığı aynı kuantum nokta teknolojisine yapılan en son geliştirmeler setidir.
Teknik olarak konuşursak, Samsung’un QLED TV’leri en azından bizim anladığımız anlamda QLED değil. ‘Uygun’ bir kuantum ışık yayan diyot elemanı kendi ışığını yayar. Samsung’un en yeni TV’leri ise diğer tüm LED-LCD TV’ler gibi ayrı bir LCD arka ışığı (genellikle kenardan aydınlatmalı bir arka ışık) kullanır. Dolayısıyla QLED takma adı, TV paneli teknolojisi için gerçek bir ‘kuantum sıçraması’ olmaktan çok, marka bilinci oluşturma olarak alınabilir.
Ancak QLED TV’ler, ekranın hem rengini hem de kontrastını geliştirmek için metalik bir kuantum nokta filtresi kullanır. Bunun anlamı, HDR ve 4K görüntülerin yeteneklerinin diğer kuantum olmayan noktalı LCD-LED’lere kıyasla önemli ölçüde artırıldığıdır. QLED TV modellerinde ayrıca Samsung’un Bixby sanal asistanı ve ortamlarına biraz daha iyi uyum sağlamalarına yardımcı olan bir Ambiyans Modu bulunur.
2021 itibariyle Samsung, QLED serisindeki önemli değişiklikleri temsil etmek için QLED markasını ‘Neo QLED’ olarak değiştiriyor. Ana fark, artırılmış parlaklık, daha geniş görüş açıları ve daha az çiçeklenme için normal LED miktarının on katını paketleyen bir MiniLED arka ışığının sunulmasıdır. Işığın yalnızca olması gerektiği yere yönlendirilmesini sağlar.
Sonuç? %100 DCI-P3 renk hacmi ve daha iyi yerel karartma.
Hangi özelliklerin Neo QLED’e geçiş yapacağı sorulduğunda, Samsung Ürün Planlama Direktörü Dan Schinasi, “HDMI 2.1’e Evet. Evet, 120Hz’de 4K’ya. Evet, VRR’ye. FreeSync Premium’a evet… Her şeye evet.” cevabını veriyor.
Bu yılki ürün yelpazesindeki yenilikleri görmek için Samsung Neo QN900 8K QLED ve Samsung Neo QN800 ile ilgili uygulamalı incelemelerimize göz atabilir ve terimin hem 4K hem de 8K TV’leri kapsadığını bilirsiniz.
Korea IT News’den (CNET aracılığıyla) yeni bir rapor, Samsung’un OLED’e (veya en azından bir tür OLED’e) önümüzdeki yıl en kısa sürede geçebileceğini iddia ediyor. Bu, markanın QLED’den vazgeçtiği anlamına mı geliyor? Tam olarak değil.
Rapor, Samsung’un OLED TV panelini Samsung’un popüler QLED serisini destekleyen kuantum nokta teknolojisiyle birleştirecek bir ‘QD-OLED’ hibrit ekran geliştirdiğine dair yıllarca süren söylentilere dayanıyor.
QD-OLED’in mavi ışık yaymak için kendinden yayılan bir OLED paneli ve bu ışığı diğer renklere dönüştürmek için bir kuantum nokta filtresi kullandığı söyleniyor. OLED paneli kendi ışık kaynakları gibi davrandığından, arka ışık ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Ancak kontrastı artırmak için hala QLED teknolojisini kullanıyor. Kesin etki veya resim kalitesi seviyesi henüz görülmedi. Fakat geleneksel OLED’e kıyasla daha yüksek parlaklık ve hatta daha geniş renk gamlarına izin vermesi bekleniyor.
Samsung’un teknolojiyi piyasaya sürmesi için resmi bir model veya kamuya açık zaman çizelgesi yok. Ancak rapor, analistlerinin geçen yıl söyledikleriyle örtüşüyor. Omdia, Samsung’un QD-OLED setleri için seri üretimin 2021’in sonlarında, yani 2022 sürümü için başlayacağını tahmin ediyor.
Yorum Yaz