Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları daha fazla yapay zeka gücüne sahip olacak – Intel de buna öncülük edecek
‘Yepyeni bir ekran nesli’: Araştırmacılar mucize malzeme perovskitten RGB LED geliştirerek kendi kendini algılayan, güneş enerjisiyle çalışan ekranların önünü açıyor – ancak önce saatlerce süren kullanım ömrünün iyileştirilmesi gerekiyor
Kişisel cihazların çoğunda LCD ve OLED ekranlar bulunur, ancak çoğu sadece bilgi gösterir. Bu ekranların daha fazlasını yapabilmesi için – dokunmayı algılamak veya ışık seviyelerini değiştirmek gibi – ek sensörlere ihtiyaçları vardır. İsveç’teki Linköping Üniversitesi (LiU) araştırmacıları, tüm bu sensör işlevlerinin doğrudan ekranın LED’lerine yerleştirildiği yeni bir ekran türü icat etti.
Ekran teknolojisindeki bu atılım, perovskit olarak bilinen “mucize” bir malzemeden RGB LED ekranlar üretilerek gerçekleştirildi. Bu gelişme akıllı telefonların, bilgisayarların ve tabletlerin gelecekteki ekranları için potansiyel bir devrime işaret ediyor.
Perovskit, olağanüstü ışık emme ve yayma yetenekleriyle ünlüdür. Bu kristal madde LED’in çekirdeğini oluşturuyor ve ekrandaki bir dizi özelliği besliyor.
Hala on yıl uzakta
Dokunma ve ışık tepkisinin yanı sıra perovskit ekranlar parmak izlerini tanıyabilir ve kullanıcının nabzını algılayabilir. En etkileyicisi de, sürekli cihaz şarjı için ekranı bir güneş piline dönüştürmek üzere ışık toplayabilmeleri.
“Akıllı saatinizin ekranı çoğu zaman kapalıdır. Ekranın kapalı olduğu süre boyunca, bilgi görüntülemek yerine, saatinizi şarj etmek için ışık toplayabilir ve şarjlar arasında ne kadar süre gidebileceğinizi önemli ölçüde uzatabilir,” diyor Nanjing Üniversitesi’nde doçent, daha önce LiU’da doktora sonrası araştırmacı ve makalenin baş yazarı olan Chunxiong Bao.
Bu heyecan verici gelişmelere rağmen, bu ekranların evlerin bir gerçeği haline gelebilmesi için hala kat edilmesi gereken yol var. Önemli engellerden biri ekranın kullanım ömrünün kısa olması. Çalışmanın bir diğer başyazarı olan Oxford Üniversitesi’nden Zhongcheng Yuan, “Şu anda ekran, malzeme kararsız hale gelmeden ve LED’ler sönmeden önce yalnızca birkaç saat çalışıyor” dedi.
Yuan, bu zorlukları çözmek için on yıllık bir zaman çizelgesi öngörüyor, ancak güç merkezi olarak perovskit ile RGB LED ekranların geleceği için iyimserliğini koruyor.
Yorum Yaz