Xpoda, başarı hikayeleri yazmaya devam ediyor

Sıradaki içerik:

Xpoda, başarı hikayeleri yazmaya devam ediyor

e
sv

Microsoft’un Arm tabanlı Copilot+ bilgisayarları hızlı ve yapay zeka konusunda çok yetenekli

05 Eylül 2024 00:25

Microsoft’un Copilot+ PC serisi, tüm gün pil ömrü gibi hoş özellikler sunmanın yanı sıra yapay zeka görevlerini süper hızlı bir şekilde çalıştırmak için tasarlandı, peki ya oyun oynamak?

Tamam, bunlar yapay zekalı dizüstü bilgisayarlar ve oyun oynamak için tasarlanmadılar, bu doğru – peki ya dizüstü bilgisayarınızda gelişigüzel bazı PC oyunlarıyla uğraşmaya ne dersiniz? Microsoft’un şüpheli yazılım tasarım kararları alması duyulmamış bir şey olmasa da, Arm tabanlı Snapdragon X çiplerle güçlendirilen Copilot+ PC’lerin ilk dalgasının bazı durumlarda daha sıradan oyunlar için bile iyi performans göstermediğini iddia eden yeni bir rapor beni düşündürdü.

Gerçekten de Wall Street Journal’ın haberine göre (MacRumors tarafından ortaya çıkarıldı), Snapdragon X destekli Copilot+ dizüstü bilgisayarlar çok sayıda PC oyununu çalıştırmakta zorlanabilir. WSJ, yaptığı kapsamlı testlerde 1.300 PC oyununun yalnızca yarısının gözle görülür bir sorun ya da aksaklık olmadan sorunsuz çalıştığını tespit etti.

Arm tabanlı Copilot+ dizüstü bilgisayarlarda PC oyunlarının çalıştırılmasıyla ilgili sorunlar, bu cihazların piyasaya sürülmesinden bu yana iyi bir şekilde belgelenmiş olsa da, burada bahsedilen başarısızlık oranı göz açıcıdır.

Arm cihazları için uyumluluk zorlukları

Bildiğiniz gibi sorun, Arm’ın PC oyunlarının yazıldığı geleneksel x86 çiplerinden farklı bir mimari olmasıdır. Dolayısıyla, bu oyunları bir Arm cihazında çalıştırmak için Microsoft’un x86 oyunlarını (ve uygulamalarını) Prism adı verilen bir sistem kullanarak çalıştırmak üzere çevirmek için bir yazılım katmanı kullanması gerekiyor.

Prism, x86 çipli Windows cihazları için tasarlanmış talimatları sürekli olarak Arm çipli cihazlar için talimatlara dönüştüren bir emülasyon katmanı olarak çalışır. Apple’ın Mac’leri için muhtemelen duymuş olduğunuz Rosetta adında benzer bir aracı var (aslında şu anda Rosetta 2’deyiz) ve M serisi (Arm tabanlı) çiplere sahip Mac’lerin x86 uygulamalarını çalıştırmasına izin veriyor.

Sorun şu ki, emülasyon kaçınılmaz olarak performans ek yükleri getiriyor ve tüm süreç bazı durumlarda uyumluluk sorunlarına yol açabiliyor, WSJ raporunun da açıkça ortaya koyduğu gibi Prism denklemin bu tarafında pek de başarılı değil. Arm tabanlı Copilot+ bilgisayarlarda, belirtildiği gibi test edilen oyunların yalnızca yarısı kötü aksaklıklar veya başlatma sorunları olmadan çalıştı. Fortnite ve League of Legends gibi bazı popüler oyunlar şu anda Arm tabanlı cihazlarda hiç çalıştırılamıyor (geçmişte duyduğumuz gibi anti-hile sistemleri özellikle bir baş belası).

  • Site İçi Yorumlar

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

error: Content is protected !!