Microsoft’un Üretken Yapay Zekâlarına Yaş Sınırı Getirilecek

Sıradaki içerik:

Microsoft’un Üretken Yapay Zekâlarına Yaş Sınırı Getirilecek

e
sv

İnsansı Robotlar İçin Yenilikçi Giyilebilir Yüz Sensörleri Geliştirildi

07 Mart 2024 11:40

UNIST araştırmacıları, insansı robotların topluma tam entegrasyonu için önemli bir adım attı. Yeni geliştirilen giyilebilir yüz sensörleri, insanoğlunun karmaşık duygusal durumlarını okuyup buna uygun şekilde yanıt verebilme yeteneğine sahip. Robotlar birçok alanda etkileyici yeteneklere sahip olabilirler, ancak insan duygularını gerçek anlamda anlama konusunda hâlâ oldukça sınırlılar. UNIST araştırmacılarının geliştirdiği bu yeni sistem, teknolojik duygusal zekânın hızla ilerlemesine katkı sağlayabilir. Araştırma ekibi, cilt sürtünmesi ve titreşim izlemesi yapabilen, enerjisini kendi üreten esnek bir giyilebilir yüz sistemi geliştirdi. Bu sistem, yüzün sol ve sağ tarafına yapıştırılan ince, şeffaf, esnek sensörlerden oluşuyor. Her bir sensör, göz ve kulak arasına yapıştırılıyor ve dalları gözlerin üzerinden ve çevresinden, çeneye ve başın arkasına uzanıyor. Ekip, bu sensörlerin herhangi bir yüze özel olarak üretilebileceğini belirtiyor.

Sensörler yerleştirildiğinde, yüzdeki gerilme kalıplarını ve ses titreşimlerini analiz ederek insan duygularını kodlamayı öğrenen entegre bir sisteme bağlanıyorlar. Bu sistem, sensör materyalinin gerilmesiyle piezoelektrik ilkesine dayanarak tamamen kendi gücünü üretiyor. UNIST ekibi, bu teknolojiyi VR ortamlarında başarıyla uyguladı. Araştırmacılar, test sürecinde duygusal duruma dayalı olarak kitap, müzik ve film önerileri sunabilen yeni duygusal algılama sistemini kullandılar. Bu yeni giyilebilir yüz sensörleri, insan duygularını daha iyi anlamaya yönelik teknolojik gelişmelerde önemli bir adım teşkil ediyor.

İnsan duygularının geniş yelpazesini deneyimleyen bir tür olarak, bu tür teknolojilerle yaşamımızın her alanında nasıl etkileşime gireceğimiz ve bu etkileşimin sonuçlarının ne olacağı merakla bekleniyor.

  • Site İçi Yorumlar

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

error: Content is protected !!