Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Meta, AR Hedeflerini İlerletmek İçin Akıllı Lens Üreticisi Luxexcel’i Satın Aldı
işte size 2023 ‘ün en iyi televizyonları Çok çeşitli bütçelere ve tercihlere hitap eden en iyi 4K TV’leri seçtik. Aşağıdaki listemizde LG, Samsung ve Sony gibi birinci sınıf markaların yanı sıra Hisense, TCL ve Vizio gibi daha uygun fiyatlı rakiplerin 4K OLED, QLED, QD-OLED ve normal LED setlerini bulacaksınız. Aradığınız ne olursa olsun, bu seçim eviniz için mükemmel 4K TV’yi seçmenize yardımcı olacaktır.
Ekran boyutu: 55 inç, 65 inç, 77 inç
Çözünürlük: 4K
Panel türü: OLED
Smart TV: webOS22
HDR: HDR, HLG, Dolby Vision
LG B2 serisi, şirketin giriş seviyesi A2 OLED TV’lerinden gelişmiş OLED teklifidir. A2 serisi ile aynı temel görüntü kalitesini sağlar, ancak 120 Hz, Değişken Yenileme Hızı (VRR), otomatik düşük gecikme modu (ALLM) ve daha fazlası gibi oyunla ilgili kapsamlı bir dizi HDMI 2.1 özelliği sunarak daha iyisini yapar. .
LG A2 gibi, LG’nin B2 serisi TV’leri de sınırlı tepe parlaklığına sahiptir, bu da onları aydınlatma koşullarını dikkatli bir şekilde kontrol edebileceğiniz odalar için daha iyi bir seçenek haline getirir. Aksi takdirde, en iyi OLED TV’lerden, hatta daha pahalı modellerden bekleyebileceğiniz aynı derin, ayrıntılı gölgeleri, keskin HDR vurgularını ve mükemmel görüntü tekdüzeliğini sunarlar. Renk sunumu da B2 serisinin güçlü noktalarından biridir, ancak en iyi şekilde görünmesi için ayarlamalar yapmak için zaman harcamanız gerekecektir.
Özellikle PlayStation 5 veya Xbox Series X konsoluyla oyun oynamakla ilgileniyorsanız, B2 serisinin çok değerli olduğuna şüphe yok. Değilse, sadece film izlemek için iyi ve ucuz bir OLED arıyorsanız, A2 serisi daha mantıklı bir seçenek olacaktır.
Ekran boyutu: 55 inç, 65 inç, 75 inç, 85 inç
Çözünürlük: 4K
Panel tipi: QLED (LCD)
Smart TV: Roku
HDR: HDR, HLG, Dolby Vision
Yeni TCL 6 Serisi 2020 QLED’in (R635) CES’te MiniLED kullanacağını öğrendiğimizde şok olduk.
Sınırlı parlaklığı ve zayıf hareket işleme nedeniyle olmasını hayal ettiğimiz her şeyin sonu LED-LCD değil, ancak gerçekten olağanüstü bir değer ve neredeyse herkese tavsiye ettiğimiz bir şey.
6-Serisi öncekinden daha parlak, daha renkli ve tek bir ışık halkası veya ışık sızması yok. Kablolarınızı gizlemek için yeni bir şekilde tasarlanmıştır ve 1440p/120Hz oyun için THX Sertifikalı Oyun Moduna sahip ilk TV’dir.
Bu, 120 fps’de 4K’yı hızlandırabilen Xbox Series X veya PS5 için mükemmel bir yol arkadaşı arayan yeni nesil oyunculara tam olarak önerdiğimiz bir TV değil, ancak Netflix’i izlemek için bir TV satın alıyorsanız, Hulu akışı yapın veya temelde sadece izleme deneyiminizin keyfini çıkarın, bu sizin için önereceğimiz 4K UHD TV’dir.
Ekran boyutu: 55 inç, 65 inç, 83 inç
Çözünürlük: 4K
Panel Türü: OLED
Smart TV: Google TV
HDR: HDR10, HLG, Dolby Vision
Sony, OLED özellikli yeni A90J 4K TV’nin fiyatlandırmasında geri adım atmadı, ancak performansın yüksek fiyat etiketini haklı çıkardığına inanıyoruz.
Herhangi bir kaynaktan gelen görüntü kalitesi, şu anda herhangi bir 4K ekrandan ve anlamlı her departmanda – hareket kontrolü, kontrast, kenar tanımlama, ayrıntı seviyeleri, adını siz koyun – aldığı kadar iyidir. 4K’nın altındaki içerikleri izlemek zorunda kaldığınız anlar için, yükseltme konusunda da harikadır.
Konu ses kalitesi olduğunda Sony A90J birkaç adımdan daha önde. Ekranın tüm yüzeyini hoparlör olarak kullanmak hala yeni ve etkili ve bunu iki geleneksel bas sürücüsüyle desteklemek, A90J’nin sesinin daha dolgun, daha doğrudan ve doğru olduğu anlamına geliyor.
Akıllı yeni bir Google TV arabirimi, her zamanki Sony yapım ve kaplama standardı, bir soundbar’a uyum sağlamak için konum değiştiren ayaklar, özel bir film akış hizmeti ve orijinal olarak iyi tasarlanmış bir uzaktan kumanda ekleyin, A90J eksiksiz bir paket gibi görünüyor.
Bununla birlikte, Xbox Series X oyuncuları dikkatli olmalıdır, çünkü VRR desteği yoktur; ancak 4K/120Hz özelliği ve otomatik düşük gecikme modunu herhangi bir PS5 konsoluna uygun bulacaksınız.
Ekran boyutu: 55 inç, 65 inç, 77 inç
Çözünürlük: 4K
Panel Türü: OLED
Smart TV: Google TV
HDR: HDR10, HLG, Dolby Vision
Sony’nin A80K modeli, bu yazı yazılırken şirketin OLED TV hattının ortasında bulunuyor. Yine de, test ettiğimiz 65 inçlik A80K setinin sunduğu performans, fiyat için çok yönlü harika bir teklif olduğunu ve LG’nin benzer fiyatlı C2 OLED TV’lerine biraz rekabet sağladığını kanıtladı.
LG G2 ve ayrıca LG C2 serisi gibi en iyi OLED TV’lerden alacağınızın biraz altındaysa, genel görüntü parlaklığı tatmin edici. Yine de, Sony’nin orta seviye OLED’i iyi aydınlatılmış odalarda bile harika görünmeyi başarıyor ve en iyi kalitede film izleme için karartılmış odalarda bile sersemletiyor.
A80K şık, çekici bir tasarıma ve çok konumlu kullanışlı bir ayağa sahiptir. Bu kadar ince bir set için ses performansı, Sony’nin alta monte edilmiş iki subwoofer’ın yardımıyla ses çıkarmak için ekranı titreten bir özellik olan Acoustic Surface Audio+ sayesinde etkileyici.
Oyuncular, 4K 120Hz videoyu, değişken yenileme hızını (VRR) ve otomatik düşük gecikme modunu (ALLM) destekleyen iki HDMI 2.1 girişi sağlayan A80K’da beğenecekleri çok şey bulacaklar. Sony’nin mükemmel ve son derece rekabetçi özellik paketini tamamlayan yerleşik bir ATSC 3.0 alıcısı, A80K’yi ABD’deki yeni nesil dijital TV yayınlarını almaya hazır hale getiriyor.
Ekran boyutu: 55 inç, 65 inç, 77 inç, 83 inç
Çözünürlük: 4K
Panel Türü: OLED evo
Smart TV: webOS
HDR: HDR10, HLG, Dolby Vision, HDR10+
Fiyat sizi ilgilendirmiyorsa ve herhangi bir fiyat noktasında satın alabileceğiniz en iyi TV’yi istiyorsanız, o zaman LG G2 OLED’i istersiniz. OLED65G2, ekstra parlaklığını, bahsetmek istediğiniz herhangi bir kaynağın hemen hemen her karesinin daha önce herhangi bir LG OLED’de olduğundan daha muhteşem görünmesini sağlamak için kullanır.
G2 OLED, önceki GX ve G1 modelleriyle aynı “Galeri” tasarım adını paylaşsa da, aslında tamamen farklı görünüyor: karanlık çerçeve ve yivli kenarlar gitti, ince siyah arka “döşeme”nin olduğu şık iki katmanlı bir efekt ortaya çıktı.
G2 OLED bağlantılarının kalitesi kusursuzdur. Özellikle, HDMI bağlantı noktalarının dördü de, HDMI 2.1 standardı tarafından desteklenen maksimum 48 Gbps veriyi işleyebilir. Bu, hardcore video oyuncularının, 120 Hz’de tam yağlı 4K, değişken yenileme hızları ve hepsinden otomatik düşük gecikmeli mod geçişinin keyfini çıkarmak için aynı anda bir Xbox Series X, PS5 ve son teknoloji PC grafik donanımını bağlayabilecekleri anlamına gelir. Buna ek olarak, bir 4K Blu-ray oynatıcı veya akış kutusu eklemek için hala bir HDMI’nız kalacak.
Yıllar boyunca LG’nin OLED TV’lerine aşina olan herkes için, ısı emicinin kilidini açtığı ekstra parlaklığın yarattığı etki anında açıktır: Ekstra parlaklık, çok canlı, zengin bir tondan bahsediyor olun, renklere daha fazla hacim ve etki verir.
Sonuç, o kadar üstün bir OLED TV oldu ki, bir numaralı noktamızın işaretini zar zor ıskaladı – sadece fiyatı onu ortalama bir TV izleyicisi için biraz uzak tuttuğu için. Ancak sinemaseverler kesinlikle yatırım yapmalı.
Ekran boyutu: 50 inç 55 inç, 65 inç, 75 inç
Çözünürlük: 4K
Panel teknolojisi: LCD
Smart TV: Google TV
HDR formatları: HDR, HLG, Dolby Vision
Sony X90J, üst düzey bir OLED ekrandan rahatsız olmayan, yeterince büyük bir bütçeye sahip olanlar için iyi bir seçim olabilir.
Kısmen Sony’nin en iyi 2021 setlerinde kullanıma sunulan yeni Cognitive XR işlemcisi sayesinde mükemmel görüntü kalitesine sahiptir ve mükemmel yükseltme ve kontrast kontrolü sağlar. X90J ayrıca kolay kurulum ve geniş uygulama desteğinin yanı sıra Android cihazlardan Google Cast avantajları için yeni Google TV akıllı platformunu destekler. Dolby Vision HDR ve Dolby Atmos ses de paketlenmiştir.
Oyun söz konusu olduğunda, X90J’de 4K çözünürlüğe sahip 120 Hz panel ve Xbox Series X ve PS5’iniz için VRR (değişken yenileme hızı) ve ALLM (10 ms’nin altında otomatik düşük gecikme modu) özellikli iki tam donanımlı HDMI 2.1 bağlantı noktası bulunur gecikme) oyun deneyiminizi gerçekten artırmak için. Görüntü ayarlarına girdiğinizden ve seçtiğiniz HDMI bağlantı noktası için ‘Gelişmiş format’ı açtığınızdan emin olun, aksi takdirde 2.1 spesifikasyonunun avantajlarından yararlanamazsınız.
Orta düzeyde eksen dışı görüntüleme ve doğrudan gün ışığıyla mücadeleler de dahil olmak üzere hala devam eden birkaç sorun var ve X90J, maliyette küçük bir artış için artırılmış X95J modelinin yeteneklerine hiç şüphe yok. Yine de Sony X90J, makul bir fiyata yıldız performansı sunmayı başarıyor.
Ekran boyutu: 55, 65 inç
Çözünürlük: 4K
Panel Türü: OLED
Smart TV: Tizen
HDR: HDR10, HDR10+, HLG
Yıllarca OLED’i çöpe attıktan sonra, OLED TV’li Samsung karşınızda. Ama sıradan bir OLED değil. İnanılmaz özelliklere sahip bir kuantum noktalı OLED.
QD-OLED paneli olağanüstü parlak ve renkli görüntüler sunar ve ekranda gördüğünüzü sürekli olarak optimize etmek için birden fazla sinir ağından yararlanan Samsung’un Neural Quantum İşlemcisi ile birlikte gelir. HD içeriği 4K’ya yükseltmek için harikadır ve aynı zamanda sınıfının lideri HDR performansı anlamına gelir. Bu konuda, bu bir Samsung olduğu için Dolby Vision dışındaki tüm önemli HDR standartlarını destekliyor.
Buradaki Tizen yazılımı yeterince iyi, ancak Samsung’un bu yıl menü tasarımında bir adım geri attığını düşünüyoruz: ana sayfa biraz bunaltıcı geliyor, gezinme bazen düpedüz tuhaf ve TV’yi ilk açtığınızda menüler yavaş çalışıyor. Ancak bu rahatsız edici şeyler bir yana, Samsung inanılmaz derecede parlak, inanılmaz derecede ayrıntılı ve inanılmaz derecede eğlenceli olan muazzam bir OLED ekran kullanıyor.
Ekran boyutu: 55 inç, 65 inç, 75 inç
Çözünürlük: 4K
Panel teknolojisi: Neo QLED
Smart TV: Tizen
HDR: HDR10, HLG, HDR10+
Samsung QN95B, göz kamaştırıcı HDR parlaklığı için mini LED arka ışığa sahip, şirketin 2022 için amiral gemisi 4K TV’sidir. Bu arka ışık, ışığın daha karanlık alanlara sızmaması için hassas yerel karartma ve ışık şekillendirme teknolojisi sunar. Bu, özellikle aksiyonun büyük kısmının karanlıktan sonra veya kasvetli iç mekanlarda gerçekleştiği filmler için önemlidir.
Samsung, derin siyahlar ve daha parlak vurgular ile mükemmel SDR ve HDR görüntüler sunar; bunların tümü, çiçeklenme veya gölge ayrıntısı kaybı olmadan sunulur. QN95B, testlerimizde Film Yapımcısı Modunda 2.000 nit’in üzerinde parlaklık sağladı ve bu gerçekten şaşırtıcı. Samsung’un kuantum nokta teknolojisi, doygun ve nüanslı renkler sunar ve Filmmaker Modu sayesinde bu görüntüler de son derece doğrudur.
Mini-LED teknolojisi, kuantum noktaları ve Samsung’un muhteşem görüntü işlemesinin birleşimi muhteşem. Hareket, yapay görünmeden pürüzsüz, 4K ayrıntısı kusursuz ve HD’nin kalitesi tam bir inançla yükseltildi. Tam Samsung QN95B incelememizde söylediğimiz gibi, organik ve doğal bir hisle olağanüstü netlik ve ayrıntı elde edersiniz.
QN95A sadece iyi görünmüyor. Ayrıca, hareketin ekranda olduğu yerden geliyormuş gibi görünen konumsal ses sağlamak için TV’nin ultra ince kasasının çevresinde bir dizi hoparlör kullanan Object Tracking Sound Plus (OTS+) sayesinde kulağa harika geliyor.
Bu, Samsung’un minimalist ama zarif şekli, sağlam metal standı ve neredeyse çerçevesiz ekranıyla endüstriyel tasarımın bir başka zaferidir. Bağlantıların tümü, gizleyebileceğiniz ve TV’ye tek bir küçük kablo üzerinden bağlanan harici bir kutuya itilir. Sadece en iyi 4K TV’lerden biri değil, aynı zamanda en iyi görünenlerden biri.
Ekran boyutu: 55 inç, 65 inç, 75 inç
Çözünürlük: 4K
Panel Türü: QLED
Smart TV: Google TV
HDR: HDR10, HLG, Dolby Vision, HDR10+
U8H serisinin başlıca şöhret iddiası, ilk olarak Samsung, LG ve Sony tarafından kendi setlerinde benimsenen rakip TCL tarafından LCD TV’lerde uygulanan bir özellik olan mini LED arka ışığıdır. Mini-LED’in en büyük avantajı, U8H serisinin kolayca sunduğu yüksek parlaklıktır.
Ancak U8H’nin etkileyici olan tek özelliği yüksek parlaklık değil. Gelişmiş renk için bir Kuantum Nokta filtresi kullanır ve 65 inçlik modeldeki 504 yerel karartma bölgesi, derin ve ayrıntılı siyahlar sunar. Yerel karartma özelliğine sahip LED arkadan aydınlatmalı TV’lerde görülen tipik bir kusur olan bazı arka ışık patlaması, zorlu malzemelerle görülebilir, ancak bu normdan çok istisnadır.
Dolby Vision, HDR10+ ve HLG desteğiyle U8H serisi, yayınladığınız veya beslediğiniz tüm HDR formatları için hazırdır ve ayrıca kullanıma hazır renkleri çoğunlukla doğru sağlayan bir Film Yapımcısı moduna sahiptir. U8H’nin bir başka etkileyici yönü de yeni nesil oyun konsolları için kapsamlı desteğidir: 120 Hz ekranın yanı sıra Değişken Yenileme Hızı (VRR), Otomatik Düşük Gecikme Modu (ALLM) ve FreeSync Premium Pro sunar.
Ekran boyutu: 42 inç, 48 inç, 55 inç, 65 inç, 77 inç, 83 inç
Çözünürlük: 4K
Panel türü: OLED
Smart TV: webOS
HDR: HDR, HLG, Dolby Vision
2021’de birkaç sıra geriledikten sonra LG C2 OLED, en iyi TV’ler listemizdeki en üst sırayı geri alıyor. Bunun nedeni, LG’nin bu yılki modelde LG C1 OLED’e kıyasla yaptığı bir dizi iyileştirmedir.
2022’ye yönelik iyileştirmeler arasında, önceki modele göre daha iyi nesne geliştirme ve dinamik ton eşleme sunmak için tasarlanan yeni Alpha a9 Gen 5 işlemci yer alıyor. Bunun yanı sıra, TV’nin stereo içeriği 7.1.2 kanallı sese yükseltmesiyle ‘sanal surround ses’ alıyorsunuz. Sanal surround sesin iddialarına ikna olmamış olsak da, ses performansı düz ekran bir TV için iyidir ve bir dizi farklı ses modu, ihtiyaçlarınıza uygun bir ses profili bulabilmeniz gerektiği anlamına gelir.
Bu iyileştirmelere ek olarak C2 OLED, C1 OLED’den devraldığı dört ayrı HDMI 2.1 bağlantı noktasını ileriye taşıyor, yani PS5, Xbox Series X ve Xbox Series S için mükemmel bir yol arkadaşı.
Ancak LG C2 kusursuz değil. Eksen dışı renk doygunluğu, yeni QD-OLED modelleriyle karşılaştırıldığında ekranın soluna veya sağına hareket ettiğinizde biraz azalıyor ve LG, IMAX Enhanced veya HDR10+ formatını desteklemiyor.
https://www.lg.com/tr/tv/lg-oled42c24la
Televizyon alma rehberi
Hangi TV teknolojisi en iyisi? Hangisi en iyi LCD TV? Hangi ekran boyutu oturma odanız için en uygunu? LCD ve LED TV’ler arasındaki fark ne?
Cevaplar her zaman aşikar olmuyor. İşin doğrusu, teknoloji meraklıları için bile yeni bir TV almak stresli olabiliyor, içinden seçim yapılacak çok fazla marka, çok fazla özellik, çok fazla ekran boyutları, renkleri, teknolojileri ve çeşnileri var.
O zaman hangisi sizin için, aileniz için ve yaşam alanınız için en doğru olanı? Bu rehberde yeni bir TV almakla ilgili bilmeniz gereken her şeyi size adım adım anlatacağız.
Piyasada bir çok farklı ekran çeşidi var, hepsi de aynı sonucu üretmek için farklı yollarla çalışıyor. Her bir teknolojinin kendine has güçlü ve zayıf yönleri var, o yüzden düşünmeniz için size birkaç temel özelik sunuyoruz:
LCD TV nedir? CCFL
Yakın bir zamana kadar, tüm LCD TV’ler her zaman açık olan CCFL (soğuk katotlu flüoresan) lambalarla aydınlatılıyordu. Yaşlanan bu teknoloji daha pahalı setlerde gelen üstün LED yöntemiyle geride bırakıldı ama halen bazı ucuz modellerde standart olarak kullanılıyor.
LED TV için Direct LED TV nedir?
Bu görüntü birimleri doğrudan ekranın arkasında bir dizi LED (ışık yayımlayıcı diyot) ile aydınlatılıyor. Bu da bölgeselleşmiş karartmaya olanak sağlıyor – yani parlaklık ve karanlık alanların birbirine doğrudan yan yana olduğu alanlar daha verimli şekilde görüntüleniyor – ve karşıtlığı harika şekilde arttırıyor. LED TV’ler ayrıca çok daha enerji tasarruflu ve CCFL setlerine göre daha geniş bir renk yelpazesine sahip. Bu LED’lerin dizilimlerini monte etmek aşırı derecede pahalı olduğu için Direct LED TV’ler Edge LED tarafından büyük ölçüde gölgede bırakıldı.
LED TV: Edge LED
Bu televizyonlarla, LED’lerin art ışığı panelin kenarlarına monte edilmiştir. Bu dizilim köklü bir şekilde ince görüntü birimlerine olanak sağlıyor ve CCFL’ye nazaran üstün karşıtlık seviyeleri sunuyor ama doğrudan LED ile aydınlatan setlerin görüntü kalitesi ile aynı sonuca ulaşamıyor. Yine de çok daha ucuza mal oluyorlar ve bu yüzden de piyasadaki çoğu LED TV’ler şu anda bu teknolojiyi kullanıyor.
OLED TV
OLED (organik ışık yayan diyot) setlerinde art ışıklandırma bir yayıcı, elektromine perde filmden elektrik akımı geçirilerek elde ediliyor. Bu teknik çok daha iyi renkler ve yüksek karşıtlık üretiyor ve ayrıca ekranların aşırı derecede ince ve esnek olmasını sağlıyor. Bu görüntü teknolojisinin kutsal kasesi ve sadece 2014’te büyük ekran bir OLED TV satışa çıktı. Yani, bu teknoloji yeni, pahalı ve en iyi markalar halen bunu anlayabilmek için kafa yoruyor. Bugüne kadar sadece LG tam ebadında OLED TV’leri piyasaya sürebildi.
QLED TV
LED ile birlikte nano birleşiminden oluşan teknolojisidir. “Quantum Dot” yarı iletken materyallerden meydana gelen bir yapı anlamına geliyor. Her Q-Dot kendi ışığını yayar. LED ışıkların önüne yerleştirilir. Bu sayede ekranın daha parlak görünür.
Fiyat olarak OLED televizyonlardan daha uygun olacağı söylenen bu teknolojiye Samsung markası haricinde diğer markalar pek sıcak bakılmıyor.
Quantum Dot
An itibariyle kendinden yaymalı kuantum noktalı LED’leri elde edebileceğimiz bir aşamada pek te değiliz ama yakın zamanda geliyorlar. Sahip olduğumuz şey ise, Samsung OLED’in zirvesine bayağı bir yaklaşmamızı sağlayacak ciddi anlamda iyileştirilmiş renk paleti ve karşıtlık seviyeleri üretmek için kuantum nokta teknolojisini temel alan Nanokristal filtresini üretmesi.
Plazma TV
PDP (plazma gösterge paneli) TV’leri soy gazların bir karışımıyla doldurulmuş milyonlarca küçük hücre içeren cam paneller kullanır. Elektrik gazları uyararak, ekran boyunca dizili pikselleri aydınlatmalarını sağlar. Tartışmalı olarak karşıtlık ve renk keskinliği açısından LCD’den daha üstün olan Plazma, sadece büyük ekranlar (42 inç+) için geçerlidir ve birkaç üretici dışında hepsi tarafından bırakılmıştır. Raflardan bunlardan bir tane bulursanız şanlısınız.
Curved TV
Bazı üreticiler şimdilerde nispeten eğimli ekranları olan TV’ler yapıyor. Eski tüplü televizyonların aksine eğimi dışarı olmaktan ziyade içeri doğru. Bu fikir, daha tatmin edici bir görüntü verebilmek için her bir pikselin gözünüze eşit mesafede olmasını amaçlıyor. Fakat bu tipte bir ekranın dezavantajları var – en önemlisi fazla sağa ya da sola doğru oturursanız – 40 dereceden fazla – eğim görüntünün geometrisini etkilemeye başlıyor, size yakın olan objeler daha kısa görünüyor ve görüntünün merkezi sıkışıyor.
HD
HD TV’ler iki çözünürlük seçeneği ile geliyor. HD ready’li grupların minimum 720p görüntüleri gösterebilmeleri gerekiyor ve genellikle 1366 x 768 piksellik ekran çözünürlüğüne sahip oluyorlar. Aynı zamanda da Full HD TV’ler 1920 x 1080 piksellik daha yüksel çözünürlüğe sahipler. Bu günlerde ve bu teknoloji çağında Full HD’den daha az bir şey seçmemenizi şiddetle öneriyoruz.
Ultra HD ve 4K
Ultra HD’nin çözünürlüğü tam tamına full HD’nin dört katı – 3840 x 2160. Bu, çok daha detaylı bir görüntü anlamına geliyor ve içeriği daha fazla bant genişliği ve depolama alanı gerektiriyor. 4K TV’ler genellikle HD videoları Ultra HD’ye çevirmek için video ölçeklemede iyi oluyorlar ama şu anda yerli 4K içeriği izlemek için seçenekler çok kısıtlı.
HDR
Potansiyel olarak TV’lerdeki yeni trend HDR hayret verici görsel uyumluluk düzeyleri üretiyor ve en son çıkan bazı Ultra HD TV’lerde bulunabiliyor. Tartışmalı olarak da HDR’a videoya geçiş yapmak HD’den 4K’ya geçmekle kıyaslandığında seyir deneyiminizde çok daha dramatik bir fark yaratabilmekte. Durgun HDR görüntüleri gibi, hareket eden versiyonları spektrumun hem aydınlık hem de karanlık taraflarının aralığını genişletip, iki uç için de daha fazla detay sağlıyor. Ama HDR yeni çekim yöntemleri gerektiriyor, şu anda mevcut bir videoyu HDR’a çevirmenin herhangi bir yolu yok. Ayrıca yeni bir TV teknolojisine de ihtiyaç duyuyor, şu an sadece Samsung buna özgü ekranlar yaratabiliyor ama LG ve Sony de mevcut stoklarından bazılarını HDR uyumlu olması için güncelleyebilecek.
Düz ekran televizyon satın almak esaslı ve hafife almaya lüksünüzün olmadığı bir yatırım. En yakın mağazaya uğrayıp gördüğünüz ilk plazma ya da LCD’yi almak size en karlı alışverişi, ihtiyaç duyduğunuz ekranı ya da satın aldığınızdan en iyi şekilde yararlanmanız için gereken teçhizatı sağlamayacak.
İnsanlar çoğu zaman düz ekran TV’lerinin boyutunu, evlerinde ayırdıkları alana göre seçme eğilimi gösterir, ama bu illaki de akıllıca demek değil. Düz ekran TV’ler düşündüğünüzden çok daha az alan kaplarlar, dolayısıyla yeni TV’niz seyir koltuğunuzdan elli altmış santim daha uzakta kalıp size görüntüleri daha küçük gösterebilir.
Ayrıca yüksek çözünürlükle, daha büyük ekran alabilir ve görüntünün, kaynağından daha kötü görmekle ilgili endişe etmeden aynı mesafeden izleyebilirsiniz. HD TV’lerin görüntülerinin parazitsiz olması, ekran karşısındaki ideal oturma mesafesinin, TV’nin yüksekliğinin üç-dört katı arasında olması anlamına gelir.
Özellikler, burada hepsinden bahsedemeyeceğimiz kadar çok, ama size değerlendirmeniz için birkaç şey çıkardık.
Fotoğraf gösterimi: Eğer dijital bir kameranız varsa, hafıza kartları için yuva donanımı ya da kart okuyucular için USB girişi olan bir TV, ekranda fotoğraflarınızı görmenize olanak sağlar.
Bizim bir ekranı değerlendirirken baktığımız bazı şeyler burada, yani siz de bakmalısınız…
Karşıtlık: Parlak beyazların içinde herhangi bir yeşil, pembe ya da mavi izi olmamalı, siyahlar da, solmuş, gri, yeşil ya da mavi yerine tam siyah görünmeli.
Renkler: Ne kadar parlak ve düz olduklarına bakın, kenarlarının ne kadar parazitsiz olduğuna, renge doygun alanların ne kadar nokta dolu olduğuna ve özellikle karanlık sahnelerde ten renginin doğallığına bakın.
İnce detaylar: Ekran ne kadar doku sağlar? Bir ağaç yeşil bir parça olarak mı görünüyor yoksa yaprakları tek tek görebiliyor musunuz?
Kenarlar: Özellikle eğimli olanlarda gölgelenme, parlak haleler ve sivrilikleri kontrol edin.
Hareket: Karalanma ya da bulanıklaşma, iz bırakma, sarsıntı ve köpüren noktalı parazitlere karşı hareket eden nesneleri ve hızlı kamera geçişlerini kontrol edin.
Görüntü yapaylığı: Engellenme, renk bantları, tanecikler, karalanma, nokta kaymasını gibi TV’nin görüntü işlemcisi ya da zayıf TV frekans ayarı yüzünden olabilecek problemlere bakın. Son kararınızı vermeden önce TV’nin görüntü ayarlarını kurcalayın. Günlük seyir zevki için fabrika ayarları nadiren iyidir.
Görüntülere eşlik etmesi için en iyi sesi sağlamak adına TV’niz çok hoparlörlü ses sistemi ile donatılmış olmalı, ama bu her zaman bir opsiyon olmayabiliyor. O yüzden, size bir TV’nin hoparlörlerini test ederken neyi dinlediğimizin bir listesi:
Bas: Sistemi sarsılmasına ya da hoparlörlerin çarpıklaşmasına sebep olmayacak, sesin geri kalanını sıkıştırmayacak ya da boğmayacak ama istendiğinde genişletilebilecek derin, yuvarlak gümbürtüler.
Vokaller: Sesler açık, zengin ve net olmalı, kutudan, burundan çıkıyor gibi ya da tiz değil.
Tiz sesler: Tiz ses efektleri, gürültülü sahnelerde temiz, kapsamlı ve yumuşak gelmeli ve ses sahnesine ağır basmamalı.
Ses sahnesi genişliği/derinliği: İyi bir televizyon, ekranda olup bitenin derinliğini, bütünlüğü kaybetmeden aktarabilmek için sesi TV’nin yanlarına, önüne ve arkasına verebilmelidir.
Ses sistemi olarak bu yazımızada bir göz atın;
Bu soruları düşünmek için zaman harcamanız en iyi TV’yi seçmenizi kolaylaştıracak…
Şu anda tadını çıkarabileceğiniz çok az yerli 4K içeriği olmasına rağmen 4K TV’ler baş döndürücü, iyi olanlar HD’nin 4K’ya video ölçeklemesini yapabiliyor. Bunu demişken, eğer çok büyük bir TV almıyorsanız – 65 inç ve üstünden bahsediyoruz – full HD yeterli olmalı.
Bu tamamen TV’nin bulunacağı odanın boyutlarına ve harcamaya hazırlıklı olduğunuz nakit paranın miktarına göre şekil alıyor. Genel bir kural olarak, kurulumdan ne kadar uzakta oturacağınızı ölçün (santimetre olarak), bu mesafeyi 1.36 ile çarpın ve sonucu en yakın ekran boyutuna yuvarlayın. Düzgün, nispeten küçük bir televizyonun büyük ve pek özelliği olmayan bir televizyona göre daha mantıklı bir yatırım olduğunu da aklınızda bulundurun. Ve eğer bir 4K TV satın alacaksanız, yüksek çözünürlük sebebiyle daha yakında oturabilirsiniz.
Bir oturma odası TV’si için minimum 3 HDMI girişi aramanız gerekiyor. Eğer bir set üstü kutusu ve oyun konsolları vs. takmak istiyorsanız şu HDMI girişleri çok çabuk dolacak.
Yeni kurumların birçoğu ikiden fazla kompozit bağlantı taşımıyor ve S-video hızla demode olmaya doğru ilerliyor. Yeni TV’nizin bağlamak istediğiniz eski dijital kutulara, VCR’lara ya da DVD konsollarına bağlanıp bağlanmadığını kontrol edin.
Her şeyden önce, bahsi geçen duvarın bir düz ekranı taşıyacak kadar güçlü olup olmadığını kontrol etmek için bir inşaat uzmanına danışmanız gerekiyor. Daha sonra istediğiniz kurulumun duvara monte edilmek için tasarlanıp tasarlanmadığını ve ilgili konsolların temel pakette mi dahil edildiğini yoksa ekstra olarak mı sunulduğunu öğrenin.
Eğer cevabınız hayırsa, kurulumunuzun ses performansı üzerine daha dikkatli düşünmek isteyebilirsiniz. Herhangi bir bozulma ya da kabin zangırtısı olmadan mümkün olduğunca gürültü verebilecek bir ekran arayın. Diyalogların kulağa nasıl geldiğini ve basın çıkartabileceği en derin sesi kontrol edin.
Diğer taraftan da, eğer evde düzgün bir ev sinema sisteminiz zaten varsa, ender rastlanan dahili hoparlörler için ekstra para ödemek çok da mantıklı değil.
İyi alışveriş diliyoruz…
2022 yılının en iyi TV lerini merak ediyorsanız; işte 2022 ‘nin en iyi TV listemiz:
TV, Televizyon öneri ve yazılarımız bölgesel değişiklik gösterebilir. PCkoloji hiç bir şekilde ürün özelliklerinden sorumlu değildir.
Yorum Yaz