HUAWEI WATCH GT 2,  100 egzersiz izleme moduna sahip

Sıradaki içerik:

HUAWEI WATCH GT 2, 100 egzersiz izleme moduna sahip

e
sv

Telefonunuzu Güvende Tutmak İçin 6 İpucu

27 Mart 2020 10:06
Yazımıza başlamadan önce Hacker’lar, hırsızlar, ve kayıplar sizden uzak olsun!

Çoğumuz için akıllı telefonlarımız, içinde yaşadığımız bir dünya adeta. Alışveriş yapıyoruz, sosyalleşiyoruz, banka işlerimizi hallediyoruz. Kolay kullanım için de kişisel hesaplarımızı açık tutuyoruz. Bu da şu demek, telefonumuzu ele geçiren, hayatımızı ele geçirir.

En kötü senaryo tabii ki kaybolan ya da çalınan bir telefondan hırsızlıkların yapılabileceği. Benim başıma gelmez demeyin, önlemlerinizi alın.

Telefonunuz gözünüzün önünde bile olsa, bu güvenli olduğu anlamına gelmiyor ne yazık ki. Kötü amaçlı, zararlı yazılımlar, telefonunuz sizinleyken de bilgilerinize ulaşılmasına yol açabilir.

Neyse ki alınabilecek önlemler mevcut. Bu önlemleri alarak kimsenin özel bilgilerinize ulaşmamasını sağlayabilir, gönül rahatlığıyla Candy Crush oynamaya devam edebilirsiniz. PCkoloji olarak bizim birkaç önerimiz var.

  • Güçlü Bir Ekran Kiliti Kullanın

Kimsenin telefonunuzu karıştıramamasını istiyorsanız kilit ekranı, bir çeşit güvenlik sağlar. Ancak tüm güvenlik seçenekleri eşit değildir. Desen kilidi denen yöntem PIN ya da parmak izi kadar güvenli olmayabilir. Güçlü bir güvenlik için mutlaka güçlü bir şifre kullanın. Belki sayıları/harfleri girmeye üşeniyorsunuz ama, inanması zor olsa da, en güvenlisi bu. Şifreniz “şifre”, ya da içinde bulunduğumuz yıl falan olmamasına dikkat edin.

Önce, iOS ‘unuzda Ayarlar > Face ID ve Parola kısmına gidin ve altı haneli bir şifre oluşturun. Daha sonra parmak izi ve benzeri opsiyonları da düşünürsünüz. Android’iniz varsa telefon markanıza göre menüdeki yeri değişecektir ancak ayarların içinde kilit ekran güvenliği şeklinde bir arama yapabilirsiniz.

  • Uygulamalarınızı Kilitleyin

Telefonunuzu kilitli tutmak bir fikir ama e-postalarınız ya da banka uygulamalarınız için ayrı bir güvenlik katmanı yaratmak da iyi bir fikir olmaz mı? Android’de “uygulama kilidi” uygulamaları var (App Lock), istediğiniz uygulamaların açılabilmesi için ayrıca PIN, şifre ya da parmak işareti kilidi koyabiliyorsunuz. Böylelikle, biri cep telefonunuzu almış olsa bile hassas bilgilerinize ulaşamayacak.  Maalesef iOSta benzer bir uygulama için jailbreak yapmanız gerekiyor. Bu da kendisiyle çelişen bir durum, zira jailbreak’ın kendisi, telefonunuzda güvenlik açıkları anlamına gelebiliyor. Bununla beraber, pek çok uygulama kendilerini kilitlemek için kendi içlerine Touch ID eklemeye başladılar ki iOS sahipleri için harika haber bu.

  • Uygulama ve Servislerden Çıkış Yapın

Telefonunuzu, kullandığınız hesaplar ve uygulamalara giriş yapmış vaziyette kullanmayı tercih ediyorsunuz çünkü kullanması, ulaşması daha kolay, daha çabuk oluyor, kabul. Ancak bu aynı zamanda telefonunuzu eline geçiren herkesin özel bilgilerinize anında ulaşabileceği anlamına geliyor. Bu sebeple, özellikle banka ve alışveriş uygulamalarını, e-posta hesaplarınızı, yani kolayca çalınabilecek kişisel bilgilerinizi girdiğiniz her türlü uygulama ve servisi kullanmıyorken çıkış yapın. Tekrar giriş yapmak zorlayabilir ama birinin sizin alışveriş yaptığınız siteye girip kendisine birkaç apple mac pro almış olduğunu fark etmenizden iyidir bizce.

  • Şifre Yöneticisi Kullanın

Şifrelerinizin uzun, güçlü ve her hesap için birbirinden farklı olmaları gerektiğini söylememize gerek yok herhalde. Ancak böyle olunca da hepsini hatırlaması zor oluyor, haklısınız. Şifre yöneticisi kullanırsanız hatırlamanız gerekmeyecek, sizin için yeni şifreler yaratacak ve onları sizin için saklayacak. Ana şifreniz güçlü olsun ve düzenli olarak değiştirin, yeter. Uygulama marketlerinde bulabileceğiniz çeşitli şifre yöneticileri var, örneğin LastPass ( ÜCRETLİ ) ya da Dashlane.

  • Antivirüs kullanın

Akıllı telefonlar, PC’lerle kıyasla virüslere karşı daha az risk taşıyorlar. Yine de gözardı etmeyin deriz, malum virüs çağındayız, belli mi olur! Bir antivirüs uygulaması indirin, sizin için uygulamaları, girdiğiniz websitelerini ve indirdiğiniz dosyaları tarasın. Gerçi bu yine Android’ler için geçerli. Apple daha bir kapalı kutu bildiğiniz gibi, ama zaten Apple’a ait bir akıllı telefonunuz varsa, virüs girme olasılığı neredeyse yok diyebiliriz. Android için ise Avira ve Lookout gibi uygulamaları önerebiliriz.

  • Yasal olmayan uygulama yüklemeyin, jailbreak yapmayın

Daha önce de belirttiğimiz gibi, akıllı telefonunuzun bilgilerinizi riske atması için iki ihtimal var, ya biri fiziksel olarak onu ele geçirecek, ya da uzaktan ulaşabilmesi. Eğer Jailbreak işlemi yaparsanız bu cihazınızda bir kapı açacak ve uzaktan ulaşım ile zararlı yazılımlarla imkan sağlayacak.

  • Site İçi Yorumlar

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

error: Content is protected !!