Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Oyunlar dahil en iyi ekran kaydedici program
Basitçe söylemek gerekirse, OLED bir tür gelişmiş TV paneli teknolojisidir. Bugünlerde en yeni, üst düzey televizyon setlerinin çoğunun OLED TV’ler olduğu her geçen gün kanıtlanıyor.
Yepyeni bir TV almak istiyorsunuz, OLED’in ne olduğu, neler yapabileceği ve izleme deneyiminiz için neden önemli olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmek mantıklı olacaktır. Bu şekilde, sizin için en iyi TV’yi satın aldığınızdan emin olabileceksiniz. OLED, “Organik Işık Yayan Diyot (Organic Light Emitting Diode)” anlamına gelir. Bu, TV’nizdeki renkleri, ışığı ve görüntüleri görüntülemek için kullanılan panel türünü tanımlamanın bir yoludur. CRT (katot ışın tüpü), LED (ışık yayan diyot), LCD (sıvı kristal ekran) gibi diğer TV paneli teknolojilerinden farklı kılan şey budur.
Bugünlerde büyük TV teknolojisi perakendecilerinden herhangi birine bakarsanız, OLED teknolojisinin satışta olan çok çeşitli görüntüleme cihazlarında kullanıldığını göreceksiniz. Bununla birlikte, çoğu zaman OLED TV’lerde ve iPhone 11 Pro da dahil olmak üzere son teknoloji akıllı telefonlar da giderek bu özelliği kendinde barındırmakta.
Bugün satın alabileceğiniz en yeni ve en iyi televizyonların çoğunda yerleşik OLED paneller bulunur. OLED, bugünlerde çeşitli yerlerde bulunabilse ve daha standart hale gelse de, sektöründe heyecan uyandırmaya devam ediyor. Önceki modellerle ve şu anda piyasada bulunan LCD TV’lerin çoğuyla karşılaştırıldığında OLED TV’ler, size çok daha iyi görüntü kalitesi, daha az güç tüketimi ve çok daha hızlı önyükleme süreleri sunar.
Bununla birlikte, şu anda herkesin bir OLED TV’si yok çünkü genellikle oldukça yüksek bir fiyat ile geliyorlar. Neyse ki, LG B9 da dahil olmak üzere piyasaya giren daha uygun fiyatlı modeller yer almaktadır. Buna ek olarak CX OLED ve Sony A9G OLED için daha küçük 48 inç boyut sayesinde, bu yavaş yavaş değişiyor. Disney ve Marvel’ın da teknolojiyi açıkça desteklemesi ile OLED, hiçbir zaman bugünkü kadar büyük bir platforma sahip olmamıştır.
OLED, cam ekrandan önce panelin içinde bulunan karbon filmi ifade eden “organik” ile Organik Işık Yayan Diyot anlamına gelir. OLED paneller, elektrik akımı geçtiğinde kendi ışıklarını yayarken, LCD-LED ekrandaki hücreler parlaklık için dev bir arka ışık gibi harici bir ışık kaynağına ihtiyaç duyar. Bu arka ışık, LCD ekranları LED varyantlarından ayıran şeydir. Geleneksel bir LCD ekran, ekranın arkası boyunca tekdüze olan bir arka ışığa sahiptir. Bu, görüntünün siyah veya beyaz olmasına bakılmaksızın, panel boyunca tam olarak aynı parlaklıkta aydınlatıldığı anlamına gelir. Bu, “sıcak noktalar” dediğimiz şeyleri veya süper parlak ışık alanlarını azaltır. Çünkü onları aydınlatan gerçek ışık kaynağı tek tiptir.
Bu, birkaç yıl önce Samsung ve Sony gibi şirketlerdeki mühendislerin arka ışık olarak bir dizi LED’i tanıtmasıyla başladı. Bu, ekranın belirli bir kısmı siyahsa, o kısmın arkasındaki LED’lerin görünmesi için kapatılabileceği anlamına geliyordu. Bu, CCFL arka aydınlatmasından daha iyi bir çözümdür. Ama yine de sorunları vardır. LCD katmanından çok aydınlatmayı üreten LCD’nin arkasındaki bir ışık olduğundan, aydınlatma önündeki pikselle tamamen senkronize değildir. Sonuç, görüntünün parlak kısımlarından gelen LED ışığının siyahlık alanlarına aktığı “çiçeklenme” adı verilen bir efekttir. OLED’leri LCD / LED ekranlardan ayıran şey budur. Bir OLED TV ekranında, piksellerin kendileri ışığı üreten şeylerdir. Bu nedenle, siyah olmaları gerektiğinde, kendi adlarına kapatmak için bir arka ışığa güvenmek yerine tamamen kapanabilirler.
Sonuç, bir görüntüdeki dikkat çekici derecede koyu siyahlardır. Ve bunu bir OLED panelin parlak beyazlarıyla birleştirdiğinizde, olağanüstü canlı bir görüntü elde edersiniz. Hemen hemen gezegendeki en tutarlı OLED televizyon üreticileri olan LG ve Panasonic, “sonsuz kontrast” terimini kullanarak siyahı yeniden üretir. Bunun yanında kendi kendine aydınlatmalı piksellerin tamamen kapandığını ve bunun yerine “mutlak” siyah renk verdiğini açıklıyor. Ekrandaki en parlak pikselle karşılaştırıldığında yalnızca bir pikselin ne kadar karanlık olabileceğini açıklayan “göreceli” bir siyah oluyor.
Yıllardır OLED panellerin uzun ömürlülüğü konusunda bir soru işareti varken, yüksek arıza oranları nedeniyle üretim hatlarının karlı hale getirilmesi de imkansız hale geldi. Ancak LG gibi şirketler OLED’in geliştirilmesine milyarlarca dolar yatırım yaptıkça – Philips ve Sony’nin de savaşa katılmasıyla – satın alınabilirliği artıyor. Daha pahalı olmasına rağmen bu avantaja da sahiptir. LG’nin en son açılan TV fabrikasındaki mevcut üretim sorunları, fiyat düşüşünün daha hızlı olmasına da yardımcı olmayacak.
OLED’in avantajları, basit statik görüntü kalitesinin ötesine geçerek ekranın kendisinin duyarlılığına ve akıcılığına kadar uzanır. Bu, oyun severlerin ve ev sineması meraklılarının OLED TV’yi kesinlikle seveceği anlamına gelir. Ve tabiki kullandıkları aydınlatma kaynağı çok küçük olduğu için ekran boyutlarının derinliği aynı oranda küçüldü. Bu, OLED TV’lerin inanılmaz derecede derin siyahlara ve parlak, en yüksek beyazlara, iyileştirilmiş renk doğruluğuna ve yumuşak tepki veren harekete sahip olduğu anlamına gelir. Bunların tümü, standart TV’lerden yalnızca birkaç milimetre derinlikte ve çok daha hafif bir form faktöründen gelir.
OLED TV’ler 2012’den beri piyasadadır. Çeşitli üreticiler yıllar boyunca teknolojiyi ele almıştır. OLED’lerin sadece Samsung ve LG tarafından üretildiği durum buydu. Ancak Samsung, teknolojiyi maliyetinin ve üretmenin ne kadar zor olduğunun üzerine üretimi yakın zamanda düşürdü ve yeniden başlatmak gibi bir niyeti yok. Daha yakın zamanlarda Hisense, OLED odağını da terk etti.
Öte yandan LG, son birkaç yıldır sürekli olarak OLED setlerini piyasaya sürüyor. 2020 LG TV serisi, yeni bir LG CX Serisi OLED, eski LG E9’un yerini alacak bir LG GX ‘Galeri’ Serisi OLED, bir LG Signature ZX 8K OLED ve diğerlerini öne sürdü. LG ayrıca CES 2021 fuarında sergilenecek çok sayıda yeni TV’ye sahipti. Bunlara bir bütçe OLED TV dizisi olan A1 OLED de dahildi. Bu, yeni 42 inç kompakt OLED boyutunun gelişi, ‘OLED evo’ LG Galeri Serisi OLED ile parlaklık artışı da dahil olmak üzere, TV üreticisinin birçok duyurusundan sadece biriydi. LG Display’in kendisinden, daha da küçük bir 42 inç boyutunun 2021 için yolda olduğunu doğrudan duyduk.
OLED yanması nedir? Yanma veya görüntü tutma, bir görüntünün veya sekansın (sahne içinde geliştirilecek olayın bir parçasını veren film bölümü) bir televizyon setinde çok sık ve sürekli oynatıldığı ve panelde kalıcı bir iz bıraktığı zamandır. Elbette ki bir ev televizyonu için ideal değildir. Bir teşhir salonu veya perakende mağazasındaki bir teşhir ünitesinde olduğu gibi, büyük ölçüde yalnızca tekrar eden statik bir görüntü veya sekans görüntülenirken meydana geldiği için özellikle endişelenmeye gerek yoktur. Yine de birkaç yıl garantili almakta fayda vardır.
LG gibi TV üreticileri de ekran koruyucu özellikleri, görüntü kalitesini korumak için ekranı düzenli aralıklarla hafifçe hareket ettiren “Ekran Kaydırma işlevi” ve üzerindeki statik logoları algılayabilen “Logo Parlaklığı Ayarı” ile bu riski sınırlamak için yer alırlar. Ancak TV’nizi her seferinde uzun bir süre bırakmayı planlıyorsanız – örneğin, yokluğunuzda çocuklara ebeveynlik etmek veya aynı döngüsel videoyu defalarca oynatmak gibi – o zaman OLED sizin için doğru panel teknolojisi olmayabilir.
Yorum Yaz