Apple, iPhone Pilinin ‘Kısılması’ İddiasıyla Milyar Dolarlık Davayla Karşı Karşıya

Sıradaki içerik:

Apple, iPhone Pilinin ‘Kısılması’ İddiasıyla Milyar Dolarlık Davayla Karşı Karşıya

e
sv

Çevrimiçi Dolandırıcılığın Arttığı Zamanlarda Kimlik Hırsızlığına Karşı Nasıl Korunulur?

18 Haziran 2022 16:00

İstatistiksel olarak, çoğu siber suçlu “önemli” ve yüksek değerli hedeflerden kaçınma eğilimindedir. Bunun yerine, endişelenmesi gereken herkestir. Bu, en iyi zamanlarda doğrudur, ancak Covid-19 salgını, hassas ve savunmasızlar için avlarını yalnızca yoğunlaştırdı ve cesaretlendirdi.

Kimlik hırsızlığı hayatınızı aniden ve şiddetle alt üst edebilir. Bazen, kredi puanınızın düşmesine neden olabilir ve dolandırıcılığın türüne ve kapsamına bağlı olarak, geri alınması aylar ve binlerce dolar alabilir.

Aşağıdaki öneriler, kimlik hırsızlığına karşı proaktif olarak korunmak isteyen herkes için en iyi uygulamalardır:

 

Bir şifre yöneticisi kullanın

Ortalama bir kişinin yaklaşık 70 ila 80 şifresi vardır ve bu, kaçınılmaz olarak elle yazılmış notlarla sonuçlanır. Daha da kötüsü, Google tarafından yürütülen bir Harris Anketine göre, üç kullanıcıdan ikisi birden fazla hesapta şifreleri yeniden kullanmayı kabul ediyor. Bir şifre yöneticisi, buradaki arkadaşınızdır ve her hesap için güçlü, benzersiz şifreler oluşturmaya yardımcı olur. Ayrıca bunları şifreler ve güvenli bir parola kasasında saklar; yalnızca bir ana parolayı hatırlamanız yeterlidir. Saldırganlar bir parola yöneticisi uygulamasını hackleyebilir, ancak şifrelenmiş parolalarınız onlar için hiçbir işe yaramaz. Ana parolanızı güvende tutuyorsanız, siz de güvende olmalısınız.

Parola yöneticileri konusunda hala ikna olmayanlar, en azından izin verilen maksimum karakter sayısını kullanan benzersiz parolalar oluşturmaya başlamalıdır. Bir hesap ihlal edilirse hemen bir şifre sıfırlamayı unutmayın. Genel bir kural olarak, tarayıcınızın hesaplar için şifreleri ezberlemesine izin vermeyin ve bir hesap oluşturmak veya başka (üçüncü taraf) sitelerde oturum açmak için bir siteden (sosyal medya gibi) kimlik bilgilerinizi asla kullanmayın. Mümkün olduğunda, adınızı, e-posta adresinizi veya doğum tarihi ipuçlarını içermeyen kullanıcı adları oluşturun. Bu, siber suçlulara hesaplarınızı kırmak için ihtiyaç duydukları bilgilerin yarısını verir.

Çok faktörlü kimlik doğrulamayı kullanın

Bir kullanıcı adı ve şifre girdikten sonra kısa mesajla gönderilen bir kodu girmenizi gerektiren çok faktörlü kimlik doğrulamanın “rahatsızlığından” rahatsız olmayın. Bu, sizin için kullanılabilir kılan her hesap için kullanılması gereken etkili, ek bir güvenlik katmanıdır.

Çevrimiçi aşırı paylaşıma son verin

İnternette nasıl ve ne paylaştığınızı yeniden düşünün. Hiçbir şey sizi kimlik hırsızları için gönüllü olarak paylaşılan çok sayıda kişisel bilgi kadar kolay bir hedef yapmaz. Bu dijital ödülü, sahne arkasında biriken tüm “sessiz” verilerle birleştirin ve birkaç dakika içinde kimliğinizi ele geçirebilecek suçlular var.

Güvende kalmak için, kişisel bilgileri (doğum tarihi veya yeri, kızlık soyadı, anne kızlık soyadı, adres, telefon numarası, evcil hayvanın adı, hobiler vb.) sosyal medya ve ağ hesaplarını temizlemek iyi bir fikirdir. Yalnızca en katı gizlilik ayarlarını kullanın ve “arkadaşlarınızı” dikkatlice seçin (yinelenen arkadaşlık isteklerini bildirmek dahil). Sosyal medya sınavlarına veya oyunlarına direnin (çoğu kişisel bilgi toplamak için tasarlanmıştır). Bilinmeyen kaynaklardan uygulama indirmeyin; Tanıdığınız kişilerinkiler de dahil olmak üzere sosyal medya akışınızdaki bağlantılara ve reklamlara karşı dikkatli olun (çünkü hesapları saldırıya uğramış olabilir). Son olarak, evde değilseniz konum etiketlemeyi devre dışı bırakın ve fotoğraf gibi içerikleri paylaşmaktan kaçının. Her önlemi listelemek imkansızdır, ancak kendinize sormaya çalışın, “Bu bilgiye neden sürekli ihtiyaç duyuluyor? Kime yarar? Gizliliğime zarar verebilir veya kimliğimi tehlikeye atabilir mi?”

Evde gizliliğinizi koruyun

Ev kablosuz ağınızı güvenli hale getirin, yalnızca parolayı değiştirmenize ve güvenlik ayarlarını yönetmenize izin veren IoT cihazlarını kullanın ve eski telefon dizüstü bilgisayarlarını, depolama cihazlarını güvenli bir şekilde elden çıkarın.

Ayrıca, posta kutunuzun güvenliğini sağlamak, postalarınızı günlük olarak toplamak, doğrudan posta reklamcılığını devre dışı bırakmak ve kişisel bilgileri (önemsiz olanlar dahil) içeren tüm belgeleri atmak için çapraz kesim veya mikro kesim öğütücü kullanmak gibi “çok teknolojili” önlemleri gözden kaçırmamak çok önemlidir. Değerli eşyalarınızı (örneğin pasaportlar, kimlik kartları, cüzdanlar) arabalarda veya herkesin erişebileceği diğer yerlerde bırakmadığınızı iki kez kontrol edin.

Gizliliğinizi herkese açık olarak koruyun

Herhangi birinin bu hatırlatıcıya ihtiyacı olduğuna inanmak zor, ancak halka açık Wi-Fi, gizlice dinlemeye karşı inanılmaz derecede hassastır. Asla çevrimiçi bankacılık, alışveriş (kredi kartı içeren herhangi bir etkinlik) veya tıbbi ve sağlıkla ilgili hizmetler için kullanmayın. Halka açık yerlerde sesli aramalarda özel bilgileri (kredi kartı numaraları, doğum tarihi, sosyal güvenlik numarası veya üyelik numaraları gibi) paylaşmayın. Satış noktası sistemlerini kullanırken PIN’leri, üyelik numaralarını ve diğer tanımlayıcıları da korumalısınız. Bir kartı kaydırırken dikkat edin (bulunması zor olan sıyırıcılara dikkat edin!) ve unutmayın, çoğu yerde nakit hala çalışır.

Kolay hedef olmaktan kaçının

Tüketiciler genellikle, dolandırıcıların dolandırıcılık yapmak için tasarladıkları sonsuz çeşitlilikteki akıllı planlar karşısında şaşkına döner, hüsrana uğrar veya şoka uğrar. Ortalama bir insanın bunalmış ve bazı durumlarda çaresiz hissedebileceği konuyla ilgili sürekli haber akışı böyledir. İdeal bir dünyada, bu asla olmamalı ve birkaç basit adım (yukarıda listelenenler gibi) büyük bir fark yaratabilir. Dolandırıcılar engelleri sevmez, bu yüzden önlerine ne kadar çok engel koyarsanız o kadar iyidir. Anahtar, kolay bir hedef olmaktan kaçınmaktır. Ne yapmanız gerektiğini bilin (olasılık alanınız dahilinde) ve bunu yaparken dikkatli olun. Günümüzde hiçbir şey yapmamak bir seçenek değil.

  • Site İçi Yorumlar

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

error: Content is protected !!