Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
OnePlus 10 Pro Söylentisi İki Haftadan Kısa Sürede Geleceğini Söylüyor
Stratejik yatırımlar, işletmeleri kendi bulutlarına taşımaya yardımcı olur.

Google ve Microsoft, bulut pazar paylarını artırmak ve AWS ile daha iyi rekabet etmek amacıyla diğer işletmelere büyük yatırımlar yapan yeni bir stratejiye yöneldi.
Thomas Kurian, 2019’da Google Cloud CEO’su olarak Diane Greene’i değiştirdikten sonra, hizmete daha fazla müşteri çekmek için şirketin 142 milyar dolarlık nakit rezervini kullanmaktan korkmadı. Aslında Google, iş güvenliği sistemi sağlayıcısı ADT’ye (450 milyon dolar), İspanyolca yayın yapan medya şirketi Univision’a, sağlık teknolojisi girişimi Tempus Labs’a ve vadeli işlem borsası şirketi CME Group’a (1 milyar dolar) büyük yatırımlar yaptı.
Bu yatırımlar, Google Cloud’un platformuna daha fazla müşteri getirmeye yönelik daha büyük stratejisinin bir parçası. Wall Street Journal’dan yeni bir rapora göre şimdiye kadar, birçok şirket bulut hizmetlerini kullanmak için çok yıllı taahhütlerde bulundu. Söz konusu şirketler şu ana kadar 1 milyar dolar veya daha fazla değere sahip olan bulut hizmetlerini kullanmaya başladılar.
Bununla birlikte, Microsoft, Oracle’ın tıbbi kayıt şirketi Cerner’i 28,3 milyar dolara satın alması planlanırken, Microsoft bulutunu kullanmalarını sağlayacak anlaşmalarda birkaç girişimle hisse aldı. Ama Microsoft yatırımlarla pazar payını büyütmeye çalışan tek bulut bilişim sağlayıcısı değil. Yine de kendi bulut işinde önemli bir artışa yol açtı.
Şirketleri buluta taşımak için stratejik yatırımlar yapma şeklindeki bu yeni strateji, bulut pazarının yüzde altısına sahip olduğu için (geçen yıl yüzde bir oranında artışla) Google için çalışıyor gibi görünüyor. Fakat şirket hala yüzde 20’lik bir payla Microsoft’un çok gerisinde.
Bir Google Cloud sözcüsü, Wall Street Journal’a verdiği demeçte, diğer işletmelerdeki yatırımların ve ortaklıkların, yalnızca yetenekleriyle pek çok kişinin ilgisini çekmesine rağmen, şirketin bulutuna daha fazla müşteri getirmeye çalışmasının yollarından biri olduğunu kabul etti.
Microsoft benzer bir strateji uyguluyor. Şimdiye kadarki en büyük yatırımlarından biri, General Motors’un otonom araç hizmetlerini sunmak için Microsoft Azure’u kullanacak olan sürücüsüz otomobil girişimi Cruise’daki hissesi oldu. Daha sonra Google, hasta bakımını iyileştirmek için AI kullanan Tempus girişimi için 200 milyon dolarlık bir yatırım turunda yer aldı.
Hem Google hem de Microsoft bulut savaşlarında zemin kazanmaya çalışsa da, son AWS kesintileri, bu alanda daha fazla rekabetin işletmelere, hükümetlere ve hatta tüketicilere fayda sağlayabileceğini göstermiştir.
Yorum Yaz