Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Bu yeni özellik sayesinde ChatGPT ile çalışmak çok daha kolay bir hale geldi
Yapay zeka kullanımının artarak devam edeceğini, geleceğin sektörlerine damgasını vuracağını söyleyen Talya Bilişim Yönetici Ortağı Nilüfer Durukal, dünyada yaşanan ve yaşanacak değişimlerin hızında ilerlemeye devam etmenin önemini vurguluyor.
Talya Bilişim ne zaman, kimler tarafından kuruldu?
Talya Bilişim, yazılım sektöründe teknoloji geliştiren; Antalya, Ankara, İstanbul ve Londra’da 4 ofisi olan, Türkiye’nin en büyük kamu kurumlarına, turizm ve sağlık firmalarına çözümler üreten, ürettiği yazılımları yurt dışına ihraç eden bir teknoloji firması olarak Nilüfer Durukal, Kemal Oral ve Levent Türel tarafından kuruldu.
Hangi markalarınızla hizmet veriyorsunuz?
Turizm teknolojileri sektöründe lider olan ELEKTRA Otel Yönetim Sistemi, web tabanlı versiyonunun yüksek performansıyla şu anda 5000+ otelde kullanılıyor.
Sağlık sektöründe MEDİSOFT Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ile çözümler üretiyoruz. Yurtiçi ve yurt dışında 220’nin üzerinde özel sağlık kuruluşu tarafından kullanılan Medisoft, sektörün en önemli markaları arasında. Ek olarak KİMLİKOKUR kimlik ve pasaport okuma sistemi, iSAFE İnternet Güvenlik ve Loglama Sistemi ve OPEX Operasyon Yönetimi Sistemi markalarımızla kullanıcılarımıza çözümler sunmaya devam ediyoruz.
Ürettiğimiz yazılımlarla kullanıcılarımızın finansal, operasyonel ve idari süreçlerini elektronik ortamda detaylı olarak takip etmelerini sağlamayı, yönetime doğru analizlerle hızlı karar alma ve tam kontrol olanağı sunmayı amaçlıyoruz.
Yapay zeka kavramı Elektraweb markanızla çok etkin olduğunuz turizm ve otelcilik sektöründe nasıl kullanılıyor, gelecek öngörülerinizi alabilir miyiz?
Yapay zeka kavramı global anlamda turizm ve otelcilik sektöründe etkin olarak kullanılmaya başlanmış durumda. Elektraweb olarak yapay zeka uygulamalarını pek çok sürecimize dahil etmeye başladık. Zaten hâlihazırda fiyat yönetimi süreçlerinde kullanıyoruz. Doluluk ve rakip fiyat verilerinin göz önüne alınarak optimal fiyatların sistem tarafından önerilebilmesini sağlıyoruz. Yeni uygulamaya soktuğumuz SmartRes – Yapay Zeka Destekli Rezervasyon Sistemi sayesinde ise oteller pazarlama ve rezervasyon süreçlerinde de yapay zekadan faydalanabiliyor. Chatbot’lar yardımı ile misafirlerin dijital destek ile karşılanması, soruların cevaplanması, rezervasyon bilgilerinin alınması ve fiyat gönderilmesi çok kolaylaştı.
Yapay zeka, “kişiye özel hizmet” kavramını da yepyeni bir boyuta taşıyor. Önümüzdeki dönemlerde kişiye özel ürün/hizmetler sunma, müşteri ilişkileri ve hizmetleri, talep tahminleme, müşteri verilerinin analizi, müşteri tercihlerine uygun öneriler geliştirme, tüketici davranışlarını anlama ve yorumlama konusunda yapay zeka uygulamaları vazgeçilmez olacak. Talya Bilişim olarak CRM uygulamalarında bunun ilk adımlarını atmaya başladık.
Yapay zeka önderliğinde, kişiselleştirilmiş misafir memnuniyeti, farklı yaş ve demografik grupların hedeflendiği tatil konseptleri ile deneyim oluşturmak anahtar kelimeler olacaktır. Bu nedenle “veri mühendisliği” kavramının önem kazanacağını da işaret etmek istiyorum.
Türk turizm ve otelcilik sektörü bu bilinçle hareket ederek, insanı odağa koyarak başta ihracat olmak üzere ekonomideki lokomotif görevini üstlenmeye devam edecektir. Sektörümüz dünyada yaşanan ve yaşanacak değişimlerin hızında ilerlemeye devam edecektir. Yapay zeka kullanımı artarak devam edecek ve geleceğin sektörüne damgasını vuracaktır.
Yapay zeka turizmde çalışanların elinden işini alır mı, turizmde işsizlik sorunu yaşanır mı? Neden?
Yapay zeka kavramı üzerinden yürütülen bu tartışmanın endişe yaratmaya yönelik olduğunu düşünüyorum açıkçası.. Yapay zeka kavramını da bünyesinde barındıran “dijitalleşme”, son 10 yıldır iş yapış şekillerimizi büyük bir hızla değiştirdi. Oysa ufak bir araştırma ile turizm sektörünün müthiş bir insan kaynağı arayışı içinde olduğunu farkedebilirsiniz. Bu dönemde insan kaynağına daha az ihtiyaç duyulmayacak, sadece ihtiyacın “niteliği” değişecek. İnsan odaklı tüm sektörler için geçerli bir durum bu. Elektraweb olarak otellere yapay zeka destekli rezervasyon çözümleri sunduğumuzu anlattım biraz önce, ancak biliyoruz ki çağrı merkezleri hala otellerin göz bebeği. Teknolojinin, insan hatasını ortadan kaldırarak, müthiş bir hız ve veri sağİadığını kabul ediyorum. Ancak hiçbir teknoloji, içten bir gülümseme kadar insan ruhuna dokunamaz.
Geliştirilmesi gereken alanlar nelerdir?
Web teknolojileri ve yapay zeka uygulamaları turizm işletmelerinin önünde büyük pencereler açıyor. Bu alanda gidilebilecek daha çok yol olduğunu işaret etmek isterim.
Daha verimli ve sürdürülebilir işletmeler için dijital dönüşümü hızlı bir şekilde her alanda hayata geçirmemiz gerekiyor. Dijital sadece bilgisayar veya robotlaşma değil, dijital araçlar kullanarak üretilen bilgiyi anlamlı verilere dönüştürebilmektir. İronik gelecek ama daha fazla kalifiye iş gücü yetiştirmemiz buna sektör olarak destek vermemiz gerekiyor.
Bugüne kadar ne kadarlık bir yatırım aldı?
Bugüne kadar Tübitak’tan 3 defa proje desteği aldık. Bunun dışında yüzde 100 yerli sermaye ve kendi imkanlarımızla devam ediyoruz.
Gelecek plan ve hedefler arasında neler var?
Tamamını Türk mühendislerle turizm sektörüne yönelik geliştirdiğimiz Elektraweb Otel Programı, Avrupa, Asya, Amerika ve Afrika olmak üzere 4 kıta ve İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Tayland gibi dünya turizminin öncü ülkelerinin de aralarında bulunduğu 25 ülkede kullanılıyor. Markamızı globalde büyütmeyi amaçlıyoruz. 2 bini webde, 3 bini de masaüstü olmak üzere 5 binden fazla Elektraweb kullanıcısı otele ulaştık. Bu yılın sonunda 6500 otele ulaşmayı hedefliyoruz.
Yurt dışı atağımızı, bulunduğumuz ülkelerde daha yaygın kullanılır hale gelerek devam ettirmeyi hedefliyor, döviz bazında ise yüzde 40 büyümeyi planlıyoruz.
Bu yıl ülkemizin önemli gelir kaynaklarından biri haline gelen sağlık turizmine yönelik var olan çözümlerimize daha fazla odaklanıyoruz. Uzun bir süre önce alt yapımızı tamamlamıştık. Artık pazarın önemli bir aktörü olma yolunda ilerleyeceğiz.
Sağlık turizmine yönelik çözümleriniz nelerdir, nasıl fark yaratmaktadır?
Sağlık turizmi üzerine uzun zamandır çözümler üretiyoruz. Bizim için öncelik; sağlık kurumlarının gelen talepleri doğru şekilde alıp cevaplaması, hasta edinim ve yönetim sürecini, aracı kurumlarla iletişimi ve tekrar pazarlama konularını en iyi şekilde yönetebilmesi. Medikalcrm.com markamızla hastane, klinik veya doktor muyanehanelerine bu konuda paket bir çözüm sunuyoruz.
Medikalcrm.com, web tabanlı ve bulut yapıda bir çözüm. Gelen tüm taleplerin tek ekranda görünüp, yönetilebilmesini, hastadan gerekli bilgilerin en verimli şekilde alınmasını, otomatik fiyat teklifi hazırlanmasını, hastanın tüm tedavi işlem detaylarının yanı sıra, uçuş, transfer, otel, refakatçi bilgilerinin ve hatta isterse ek gezi ve tur programlarının kolayca organize ve takip edilebileceği bir ekran sağlıyor. Ayrıca sağlık kurumlarının tedavi sonrası süreçleri yönetebilmeleri için CRM – sadakat ve remarketing modüllerini de sunuyoruz
Türkiye bilişim teknolojilerinde dünya ülkeleri arasında nasıl konumlanıyor?
Türkiye olarak teknoloji üssü olabilecek bir ülkeyiz. Bunun için öncelikle bakış açımızı değiştirmemiz gerektiğini düşünüyorum. “Biz ara teknik eleman ülkesiyiz” anlayışı terk edilmeli. Bugüne kadar gördük ki, değişim maalesef üst kademelerden gelmiyor. Teknolojinin baş döndürücü hızı, kişiler ve özel sektörün her şeye rağmen gelişime olan açlığı, devletin gecikmeli destekleri ve düzenlemeleri ile zorlukla doyuruluyor. Devletin sağladığı desteklerin koşulları bence aciliyetle gözden geçirilmeli. Biz bir teknokent firması olarak bu desteklerden en iyi şekilde yararlanmaya çalışsak da hala alınacak yollar var. Teknoloji eğitimlerinin de devlet politikası olarak ele alınıp kodlama ve basit yapay zeka uygulamaları gibi konuların ilkokuldan itibaren müfredata konulması gerektiğini düşünüyorum. Özel sektöre de iş düşüyor tabii; bizim gibi teknoloji üreten firmalar toplumsal sorumlulukların bilincine varmalı. Etkin staj ve insan kaynağı yönetimi ile gençler sistemin içine dahil edilebilmeli. Beyin göçünü engellemek sektörün birincil amacı olmalı.
Yorum Yaz