2025’ten Sonra Yeni PS4 Oyunları Beklemeyin

Sıradaki içerik:

2025’ten Sonra Yeni PS4 Oyunları Beklemeyin

e
sv

Sony Ve Samsung QD-OLED TV’ler Karşı Karşıya

28 Mayıs 2022 15:00

2022’nin en büyük TV yayınlarından ikisi, son teknoloji QD-OLED panelini kullanan ilk TV’ler oldukları için Samsung S95B ve Sony A95K’dir. Bu yeni nesil teknoloji, daha yüksek parlaklık, daha geniş bir renk yelpazesi ve daha geniş izleme açıları sunarak mevcut en iyi OLED TV’leri sarsmayı vaat ediyor.

Bunu vaat ediyor, ama gerçekleştirecek mi? Ve her biri yeni teknolojiyi kullanan bu iki TV arasında anlamlı bir fark olacak mı?

Resmin tamamını görmek için son incelemeleri beklememiz gerekecek. Ancak TV test şefi Vincent Teoh her iki modeli de ele geçirdi ve ikisini karşılaştırmak için ilk testlerini HDTV Test YouTube kanalında bir videoda yayınladı.

En ilginç çıkarımları ve analizleri aşağıda açıklayacağız, ancak ana çıkarım şudur: ekranlar açıkça çok benzer, ancak Sony TV’nin tasarımıyla ilgili bazı ilginç şeyler yaptı…

Sony güvenli oynuyor

Teoh’un testlerinde, Sony A95K, DCI-P3 gamının yaklaşık %100’ünü ve Rec’in yaklaşık %90’ını yakalayarak renk reprodüksiyonu ile hemen etkiliyor.

İlginç olduğu yer, HDR pencere parlaklığını test ettiği zamandır. Açıklamak gerekirse: Bir ekranın en yüksek parlaklığını test ederken, gözden geçirenler ekranın geri kalanı siyahken beyaz ışıktan bir dikdörtgen oluşturan bir HDR sinyali kullanacaklar. Pencere ne kadar küçük olursa, TV ondan gelen ışığı o kadar parlak hale getirebilir. Çünkü tüm enerji sadece o bölüme odaklanmıştır. %10’luk bir HDR penceresi ekranın %10’unun boyutudur (bu genellikle en parlak düzeydir), %50’lik bir pencere ekranın %50’sini kaplar ve bu şekilde devam eder.

Sony A95K’nın ekranın arkasında, şirketin A90J TV’sinde daha yüksek parlaklık seviyelerine ulaşmasını sağlamak için kullandığı teknik olan bir soğutucu var. Işık üretmek ısı yaratır; OLED pikseller için çok fazla ısı kötüdür; ısıyı emmek ve temizlemek için bir yol eklemek, daha fazla ışık üretebileceğiniz anlamına gelir !

Bu soğutucu, Teoh testlerinde Samsung S95B ile karşılaştırıldığında Sony A95K için hemen bir fark yaratıyor gibi görünüyor: %10 HDR penceresi oluşturduktan sonra, Sony pikselleri herhangi bir görüntü tutulmasını temizleyebildi ve Samsung’un yapabildiğinden daha hızlı bir şekilde siyaha geri dönebildi.

Ancak, şu ana kadar Teoh’un sonuçlarına göre Sony TV, soğutucuya sahip olmasına rağmen Samsung S95B’den daha az parlak.

%10’luk pencerede, Sony A95K yaklaşık 1.000 nit parlaklığa ulaşırken (yaklaşık sekiz saatlik çalışma süresinden sonra 900 nit’ti), Samsung S95B ise herhangi bir çalışma süresi olmadan 1.000 nit’in üzerinde hız yaptı.

Teoh, S95B’nin hemen hemen tüm HDR pencere boyutlarında daha parlak olduğunu, %10’luk pencere farkının ikisi arasındaki en büyük boşluk olduğunu ve Samsung’un tam ekran HDR penceresiyle marjinal olarak daha parlak olduğunu buldu.

Teoh, “Sony, Samsung S95B ile karşılaştırıldığında otomatik parlaklık sınırlayıcı algoritmasında daha fazla gevşeme olmaksızın QD-OLED panelini sürmekte oldukça tutucu kalıyor” diyor.

Bununla birlikte, bu parlaklık sınırlamasının hala “bugüne kadar test ettiğim herhangi bir WRGB televizyondan” daha düşük olduğunu belirtiyor. Buna Teoh testlerinde %10 parlaklık için Sony A95K ile hemen hemen eşleşen, ancak aşağıda düşen LG G2 dahildir. Bu nedenle, Samsung’dan daha az parlak olmasına rağmen, hala piyasadaki diğer OLED’lerin üzerindedir.

Teoh, Sony’nin ısı emici kullanılmasına rağmen parlaklığa rahat yaklaşımının, panelin uzun ömürlü olmasını sağlamak için diğer OLED modellerinde kullandığı agresif yanma önleme önlemlerini uygulamaktan kaçınabileceği anlamına gelebileceğini düşünüyor.

Soğutucu, Sony’nin mümkün olan en parlak ve en muhteşem OLED görüntüsünü elde etmeyi amaçladığı anlamına geliyor gibi görünse de daha çok pratiklik ve güvenilirlikle ilgili nedenlerle orada görünüyor. Açıkçası kötü bir şey değil, ama kesinlikle daha az gösterişli.

Oyun için de farklı

Teoh ayrıca HDMI üzerinden sinyal gönderen bir araç kullanarak her iki TV’de de giriş gecikmesini test etti ve ardından TV’nin bunu ekranda göstermesinin kaç milisaniye sürdüğünü kaydetti.

Sony A95K’nın giriş gecikmesini 60Hz’de 16ms’de 4K çözünürlükte kaydetti ve bu, 1080p çözünürlükte 120Hz’de 8ms’ye düştü.

Teoh, Samsung S95B’yi (ve LG G2) 120Hz 1080p sinyal için 5 ms’nin altında ölçmüştü. Bu yüzden Samsung’un bu konuda kesin bir üstünlüğü var.

Teoh ayrıca, TV’nin resmi olarak desteklediği söylenmeyen, ancak gerçek QD-OLED panelinin desteklediği A95K ile 144 Hz’lik bir sinyali test etti. Şaşırtıcı bir şekilde, 144Hz sinyal çalışıyor gibi görünüyordu ancak belki de tam olarak değil. Burada bahsettiğimiz her şey hakkında daha fazla ayrıntı için tam videoya göz atmanızı öneririz.

 

 

 

  • Site İçi Yorumlar

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

error: Content is protected !!