Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Twitter’ın Blue Aboneliği Android Cihazlara Geliyor
Bağımsız onarım şirketlerini bitirmenin el altından bir yolu olduğunu düşünüyorlar.
Samsung, Amerika Birleşik Devletleri’nin gelişen onarım hakkı hareketine ağır bir darbe indirmenin bir yolunu bulmuş olabilir. Uluslararası Ticaret Komisyonu’na (ITC) başvurarak, bağımsız onarım mağazaları için üçüncü taraf OLED ekranların ithalatına ilişkin bir soruşturma talep etti. Ve ITC, Samsung’un lehine karar verirse, (şikayet metnini yayınlayan) Louis Rossmann’ın sözleriyle, “tüm onarım endüstrisine öldürücü bir kurşun sıkar”.
Basitçe söylemek gerekirse, Samsung’un iddiası, mobil cihazlar için AMOLED ekranlar ürettiğini ve bu ekranların bir dizi patent kapsamında olduğunu söylüyor. Ancak Samsung’a göre Çin’deki (ve başka yerlerdeki) fabrikalar, bu patentleri ihlal eden benzer ekranlar üretiyor. Ve bu ekranlar genellikle ABD’deki üçüncü taraf onarım işletmeleri tarafından, bu durumda Samsung’dan yetkili parçaları doğrudan satın almaktan daha ucuz bir seçenek olarak ithal ediliyor.
Samsung’un şikayetinde MobileSentrix, Injured Gadgets ve DFW Cellphone & Parts gibi birkaç şirketin adı geçiyor. Birçoğu, diğer onarım şirketlerine ve ayrıca kendi tezgah üstü onarım servislerine toptan parça ve ekipman sunuyor. Samsung, ITC’nin sınırda bu yedek ekran parçalarının ithalatını engelleyen emirler vermesini istiyor. Ayrıca, adı geçen şirketlere söz konusu ürünlerin ithalatını, satışını veya kullanımını durdurma emri verilmesini talep etmiştir.
Şimdi, Samsung, bu konuda çok ilginç bir şekilde ilerliyor olsa bile, fikri mülkiyetini koruma hakkına sahiptir. İhlalde bulunan fabrikalara doğrudan bu işletmelerin faaliyet gösterdiği yerlerde çare arayarak hitap etmek yerine, ABD’ye yapılan ithalatı engellemeyi tercih ediyor. Dünyanın bazı yerlerinde yabancı fikri mülkiyetin düşüncesizce ele alındığı göz önüne alındığında, tedarikçilere saldırmaktansa müşterinin peşine düşmek daha kolay olabilir.
4 Ocak 2023’te ITC, Tarife Yasası’nın (1930) 337. bölümü uyarınca ithalat faaliyeti hakkında soruşturma açacağını duyurdu. Bu, ITC’ye ABD’ye bir ürün ithal etmenin burada faaliyet gösteren bir işletmeye zarar verip vermeyeceğini araştırmak için geniş bir serbestlik sağlar. Buna hem tescilli patentlerin ihlali hem de “ticari sırların kötüye kullanılması” dahildir. Sunulan çareler, daha fazla ithalatın yasaklanmasının yanı sıra, bu donanımı elde etmek için daha fazla girişimde bulunmanın genel olarak yasaklanmasını içerir.
ITC, uzayan bir mahkeme salonundaki savaştan kaçınmaya çalışırken kurumsal Amerika’nın cephaneliğinde yararlı bir araç haline geldi. Hukuk firması Meyer Brown’ın 337. bölümle ilgili raporu, şirketlerin Komisyon’u “yüksek oranda hızlandırılmış bir prosedür” ve “federal mahkemelerde bulunmayan” “güçlü hukuk yolları” sunduğu için kullandığını açıklıyor.
Samsung’un talebi başarılı olursa, büyük hacimli üçüncü taraf OLED ekranların ABD’ye ithal edilmesi engellenebilir. Bunun, bozuk akıllı telefon ekranlarını onarma etrafında büyüyen küçük ve orta ölçekli onarım işletmeleri için sonuçları olacaktır. Ayrıca önemli ölçüde daha fazla insanı Samsung’un yetkili servis merkezleri ağına yönlendirecektir.
Halihazırda gergin olan tedarikçi ilişkilerini bozma korkusuyla çok az kişi, Android cihaz onarımının mevcut durumu hakkında kayıtlara geçmeye isteklidir. Birden fazla kaynaktan, sürekli olarak ateş altında olan üçüncü taraf Apple onarım ekosisteminin, Android eşdeğerine kıyasla lüks olduğunu duyduk. İsmini vermek istemeyen bir kişi, genellikle eşdeğer Apple ürünlerinden daha pahalıya mal olan Android telefonlar için yedek parça temin etmenin genellikle zor olduğunu söyledi.
Bir başkası, bağımsız Android onarım işletmelerinin, ekran değişimi için daha yüksek fiyatlar talep etmeleri gerektiğinden genellikle ayakta kalmakta zorlandıklarını söyledi. Ve birçok müşteri, potansiyel maliyet gösterildiğinde, cihazlarını tamamen değiştirmek için bir kenara atmayı tercih ediyor.
ITC’ye davasında Samsung, “yetkili kanallar aracılığıyla tedarik edilen” “yedek olarak OLED ekranlar için talebin karşılanmasını sağlamak” için “yeterli üretim kapasitesine” sahip olduğunu söylüyor. Yorum yapmak için Samsung’un yetkili onarım kanallarından kimseyle iletişime geçemedik, ancak durum hakkında bilgi sahibi olduğunu iddia eden bağımsız bir tamirci, durumun mutlaka böyle olmadığını söyledi. Samsung tamircilerinin yedek parçalar için genellikle uzun bekleme süreleriyle karşı karşıya kaldıklarına ve şirketin genellikle talebi yeterince hızlı karşılayamadığına inanıyorlar.
Repair Association ve US Public Interest Research Group, 12 Ocak’ta ITC’ye ortak bir sunum yayınladı. Samsung’un, ABD’nin e-atığın çoğalmasını azaltmak için mevcut çabasına aykırı davrandığını söyledi. Hareketin muhtemelen rekabete aykırı olduğunu ve bağımsız onarım teknisyenlerini dışarıda bırakmak için tasarlandığını eklediler. Ve eğer Samsung patent ihlali konusunda endişeleniyorsa, ihlalde bulunan fabrikalarla doğrudan görüşmeye çalışmalı veya “adil ve makul” lisans koşulları önermelidir.
Temasa geçildiğinde, ITC devam eden konular hakkında yorum yapmadığını ve kararını öğrenmemizin muhtemelen biraz zaman alacağını söyledi. Rossmann, kanalında yayınladığı bir YouTube videosunda, bu durumun yalnızca Samsung ekranlarını değil, Samsung tarafından sağlanan tüm OLED ekranları da etkileyebileceğini ekledi. Samsung Display’in iPhone’lar için tüm ekranların yüzde 70’ini sağladığı bildirildiğine göre, iOS cihazları için bir dizi ekran içerir. Bu, ITC bunu mümkün olan en geniş terimlerle yorumlarsa, onarım hakkı hareketinin uzun bir savaşa girebileceği anlamına gelir.
Yorum Yaz