Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
TCL 10 Serisi Telefonlar Tanıtıldı
******
******
Arkeolojik bulgulara göre meditasyon, Kuzeydoğu Afganistan’dan Pakistan’a ve Hindistan’ın kuzeybatısına kadar uzanan bölgede yer alan İndus Vadisi’nde İÖ 5000’lerde başladı, o dönemden kalma duvar çizimleri ve çeşitli bulgular bunun kanıtı olarak gösterilmekte. Günümüzden onbinlerce yıl önce ilahi güçlerle, evrenle, doğayla bağ kurmak amacıyla uygulanmaya başlayan, Hindistan’da, sonra tüm Asya’da, özellikle Çin’de, Japonya’da, daha sonra Amerika’da ve Avrupa’da değişerek, gelişerek yayılan bu teknik, modern yaşamın olmadığı zamanlarda bile müthiş ihtiyaç duyulmuş bir disiplinken, günümüz modern toplumlarında bambaşka bir ihtiyaca işaret etmekte.
Günümüzde profesyonel yaşam ve özel yaşam dengesini kurmak her geçen gün daha da zorlaşırken, günlük yaşantımızı “mükemmel” şekilde sürdürme telaşındayız. Bu telaşlı hal, bedenimize ve zihnimize baskı yapıyor. Bitmek bilmeyen koşturma içerisinde aslında durmaya, soluklanmaya eski zamanlardan çok daha fazla ihtiyacımız var.
Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve Covid-19 adı verilen hastalığa yol açan koronavirüsün neredeyse tüm dünyayı sarıp sarmaladığı ve önlem olarak her bireyi tek tek evine kapadığı bugünlerde ise, belki ister istemez koşturmalarımız bitti. Artık kendimize ayırabileceğimiz zamanlarımız var. Sürecin kendisi meditatif bu anlamda. Ancak telaşımız, kaygımız, endişemiz bitmediği gibi arttı. Zira hala çalışmak zorunda olanlar, sağlık personelinin durumu, hastalığın her geçen gün korkutucu şekilde büyüyor olması, vakalar, ölümler, hepimizi doğal olarak korkutuyor. İşte, aslında tam da meditasyon yapılacak zaman. Çünkü vaktiniz var, ihtiyacınız olan tek şey nefesinizi kontrol ederek, kaygıdan uzaklaşmak, ruhen sakinleşmek, zihnen rahatlamak.
Meditasyon nedir?
Meditasyon, kişinin iç huzuru, sükûnet ve buna bağlı farklı şuur halleri elde etmesine ve öz varlığına ulaşmasına olanak veren, zihnini denetleme tekniklerine verilen ad aslında. Zihnimiz çok dolu, çok meşgul, sürekli geçmişle ve gelecekle ilgili duygu ve düşünceleri döndürüp duruyor. Bu, zihnimize hükmedemediğimizde, onun bizi ele geçirmesine izin verdiğimizde gerçekleşiyor.
Meditasyon, zihnimizi kontrol etmeyi ve yaşadığımız ana dönebilmeyi öğretiyor. Meditasyon yaparken nefesimizin burnumuzdan giriş çıkışına odaklanırken zihnimizi de izlemeyi öğreniriz. Bu esnada zihnimizden pek çok düşünce geçer ve konsantrasyonumuz bozulur. Bu çok doğaldır. Düzenli meditasyon yapıldığında zihindeki düşünceleri görsek ve kabul etsek de onların bir bulut gibi geçici olduklarını fark eder ve ana geri dönebilir, konsantrasyonumuzu sağlayabiliriz. Böylelikle, korku, anksiyete, stres, geçmişe takıklık, gelecek endişeleri bir süre sonra bizi terk etmeye başlar. Zira tek gerçeğin yaşadığımız şu an olduğunu ve geri kalan her şeyi zihnimizin kurduğunu fark ederiz. Ana teslimiyet ise iç huzurunu getirir.
Peki nasıl yapacağız meditasyon? Nereden başlayacağız? Nasıl oturacağız? Nasıl bitireceğiz? Hele ki evlere kapandığımız bu dönemde bir kursa da gidemeyiz, bir etkinliğe de katılamayız.
İşte bu noktada “teknolojinin gözünü seveyim” diyor ve size cep telefonunuza indirebileceğiniz en iyi meditasyon uygulamalarını tanıtıyoruz.
Meditasyon
Listemizin tek yerli uygulamasının ismi için fazla düşünmemişler. Bu sade uygulamayı, hem App Store hem de Google Play Store’da bulmanız mümkün.
Uygulamada, stres, uykusuzluk, nefes, motivasyon, odaklanma gibi konulara özel farklı meditasyon çeşitleri yer alıyor. 15’den fazla farklı program sunan Meditasyon uygulaması, meditasyon yapmayı çok basit şekilde öğretiyor. Bu uygulamayla, gün içinde yapacağınız 5 dakikalık farkındalık egzersizleri ile başlayabilir ve ilerleyebilir, böylelikle bedeninizi, duygularınızı tanımayı, stres yaşıyorsanız bunu yönetmeyi, endişelerinizi azaltmayı, varsa uyku problemlerinizi çözmeyi deneyebilirsiniz.
Mobil uygulama iOS ve Android için ücretsiz ancak uygulama içi satın almalar da var.
Waking Up
Adı üstünde, “uyanmak” üzerine bir uygulama ‘’Waking Up’’. Uygulama, meditasyon, uyku ve Sinir Bilim Uzmanı Sam Harris tarafından yaratılmış. Bu uygulama sayesinde can sıkıcı alarm sesiyle uyanmak yerine sakin seslerle uyanıyor ve sabah mahmurluğunuzu üzerinizden dingin bir şekilde atıyorsunuz.
Uygulama önce sizi alarm ile uyandırıp sonra sizi meditasyon için yönlendirmeye başlıyor.
Theory (teori) diye bir bölümü daha var uygulamanın, bu bölümde bu pratiklerin arka planında ne olduğuna dair röportajlara ulaşabilirsiniz. Bu bilge konuşmaları dinlemek de bir nevi meditasyon yapmak gibi gelebilir size.
Mobil uygulama iOS ve Android için ücretsiz ancak uygulama içi satın almalar da var.
Headspace
Headspace kullanılan en popüler meditasyon uygulamaları arasında yer alıyor. Altı yıldır da var.
Uygulamanın kurucusu Andy Puddicombe, aynı zamanda seslendirmeyi de yapıyor.
Bu uygulamadaki program, meditasyona başlamakta zorlananlar için muhteşem. Bir türlü doğru oturuşu bulamayışınız, anda kalamayınca kendinizi suçlamanız, konsantre olamamanız gibi, karşınıza çıkabilecek zorluklarla ilgili sizi çok rahatlatıyor. Çok da fazla seçeneğiniz var, illa gözlerinizi kapatıp oturmanız gerekmiyor, mutfakta farkındalık istiyorsanız, ona bile çaresi var. Yorgunluk, panik, SOS gibi çeşitli denemeler meditasyon başlıkları mevcut.
Headspace ücretsiz indirilebiliyor ancak uygulama içinde bazı özellikler için uygulama için satın almalar mevcut.
Buddhify
Meditasyonu öğrendiniz, alıştınız. Her gün düzenli olarak meditasyon yapmak istiyor ancak düzene giremiyorsanız, bu uygulama size göre. Bir de her gün modumuz aynı olmayabiliyor, özellikle evden çıkmadığımız bu günlerde hepimizin ruh durumu inişli çıkışlı. Buddhify size renkli bir çemberde bazı senaryolar gösteriyor, o günkü duygu durumunuza hangisi uygunsa onu seçebiliyorsunuz. Buddhify uygulamasını, başlangıç için değil de, artık meditasyonu hayatında düstur edinmeye hazır, evinde köşesini hazırlamış kişiler için öneriyoruz. App Store ve Google Play Store için sunulan uygulama ücretli.
Insight Timer
Bu uygulama, tüm dünyada kabul görmüş bir eğitmen eşliğinde meditasyon yapmaya imkan sağlıyor. Eckhart Tolle, Thich Nhat Hanh, Tara Brach, Jack Kornfield gibi alanında uzmanlaşmış ve hatta markalaşmış eğitmenlerin ve yazarların oluşturduğu 600’den fazla ücretsiz program, Insight Timer’da sizleri bekliyor. Ekibe yakın zamanda Türk eğitmenler de katılmış. Uygulamayı sadece zamanlayıcı olarak kullanabilir, kendi gelişiminizi diğer kullanıcılarla paylaşabilir, kendi meditasyon grubunuzu oluşturabilirsiniz. İPhone, iPad ve Android’de çalışan uygulama, ücretsiz.
Yorum Yaz