Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Corona virüsüne karşı tedbir almayı kolaylaştıran teknoloji; Uzaktan ateş ölçebilen termal kameralar
İnternette gezinirken mutlaka karşınıza çıkmış olan bir terimdir “jailbreak”, ancak kulağa yasadışı bir işmiş gibi gelen bu terim aslında ne demek biliyor muyuz? Türkçesi “hapishaneden kaçmak” gibi bir anlam içeriyor ancak teknolojik dünyada, telefonunuzda kilitli olan her şeyi kullanıma açmanız ve istediğiniz her şeyi yapabilmeniz anlamına geliyor.
Bu terim çoğunlukla iPhone için kullanılıyor, zira bugün satışta olan en “kilitli” mobil cihazlar Apple’a ait olanlar. Yani, daha çok, iOS‘i özgürleştirip, daha fazla erişim sağlamak için yapılan işlemlere “Jailbreak” adı verilmiş sizin anlayacağınız. İstediğiniz uygulamaları indirilebiliyor, iOS’unuzdan Android tadı alıyorsunuz.
Apple ise elbette kullanıcıların güvenli uygulamalar ve stabil yazılımlar kullanmalarını istiyor. Jailbreak kullananlar telefonlarını biraz da riske atıyorlar elbette. Bu arada bu terim Kindle ve Android telefonlarda da kullanılmıyor değil.
Hatırlar mısınız, eskiden iPhone’larda App Store bile yoktu, uygulama indirmek daha da zordu, her şey daha da kısıtlıydı. Şimdi ise sadece App Store’dan uygulama yüklenebiliyor. Jailbreak ise bu kuralı yıkıyor.
Daha açıklayıcı olmak gerekirse, jailbreak, yazılımdaki “crack” ya da telefonlardaki “root” gibi düşünülebilir.
2007’den beri iPhone’lardaki iOS’un kilitlerini kırma girişimlerinin sonu gelmedi. Apple jailbreak ile uğraşmaya devam ediyor.
iPhone uygulamaları artık OS’a daha çok erişim verdiğinden jailbreak artık eskisi kadar popüler değil. Yine de iPhone’unuzu tamamen kişiselleştirmeye takıksanız, jailbreak sizin için hala bir seçenek ve üstelik bedava. Cihazınızın duvar kağıdını, zil sesini dilediğiniz gibi kişiselleştirebilir, kendiniz için özel kısayollar oluşturabilirsiniz.
Tabii dezavantajları yok değil.
Jailbreak’in Dezavantajları
Şu an itibariyle jailbreak yasadışı bir işlem değil. Ancak telefonunuzda işler ters giderse de sizi destekleyecek kimse yok arkanızda, bilesiniz.
Yorum Yaz